Osa Britannian kaupoista aloitti vihannesten säännöstelyn

Etelä-Euroopan surkeat säät ovat pilanneet vihannessadon, mikä näkyy erityisesti Britannian kaupoissa.

vihannekset
Kasviksia myynnissä Torilla Britanniassa.
Andy Rain / EPA

Osa Britannian kauppaketjuista on joutunut ottamaan käyttöön vihannesten myyntirajoituksia.

Talviaikaan valtaosa Britanniassa myytävistä vihanneksista tulee Välimeren alueelta, missä talvi on ollut vaikea. Lumisateita ja pakkasta on ollut yhtä lailla Espanjassa, Italiassa kuin Kreikassakin.

Pahin pula on jäävuorisalaatista ja parsakaalista, mutta myös kesäkurpitsan ja munakoisojen myyntiä on rajoitettu.

Esimerkiksi Tesco sallii asiakkailleen vain kolmen jäävuorisalaatin ostamisen yhdellä ostoskerralla. Morrisonsilla raja on jäävuorisalaateissa kaksi kappaletta ja parsakaalissa kolme, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Monet kaupat, joissa rajoituksia ei ole, toivovat kuitenkin, etteivät asiakkaat hamstraisi vihanneksia. Sosiaalisessa mediassa leviää kuvia tyhjistä vihanneshyllyistä ja kauppiaiden pahoitteluilmoituksista

Osa kaupoista toteaa, ettei pulaa ole. Kauppiaat ovat pyrkineet korvaamaan Välimeren satovahinkoja tuomalla esimerkiksi lehtisalaattia Yhdysvaltain Kaliforniasta.

Hinnat ovat kuitenkin nousseet hurjasti. Jäävuorisalaatti maksaa tavallisesti 40 pennyä, mutta nyt hinta on jo 1 punta 19 pennyä. kertoo Daily Mail (siirryt toiseen palveluun).

Kuluttajat haluavat tuoretta ympäri vuoden

BBC:n haastattelema kaupan alan asiantuntija Teresa Wickham toteaa, että jos asiakkaat haluavat tiettyjä tuotteita vuoden ympäri, niistä pitää maksaa.

– Ongelma on, että ostoskäyttäytymisemme on muuttunut. Olemme tottuneet saamaan salaattia ja kaikkea muutakin 52 viikkona vuodessa.

Espanjan hedelmien ja vihannesten tuottajien yhdistys FEPEX kertoo, että tämän satokauden osalta sato on pilalla. Uutta satoa saadaan odottaa huhtikuun alkuun saakka.

Vihannespula on nostanut hintoja myös Suomessa ja Ruotsissa.