Trump ranskalaisittain: Marine Le Pen haluaa tuoda oikeistopopulismin Élysée-palatsin loisteeseen 

Kansallinen rintama -puolueen johtaja veisi presidenttinä Ranskan kohti EU-eroa ja pysäyttäisi pakolaisten vastaanoton.

Ranska
Marine Le Pen
Marine Le Penin tavoitteena on Ranskan presidentin virka-asunto Élysée-palatsi. Le Pen lehdistötilaisuudessa Pariisissa huhtikuussa 2014.Yoan valat / EPA

PARIISI. Se yö oli lapsuuden loppu. Perheen nuorin tytär heräsi voimakkaaseen räjähdykseen Pariisin länsiosassa sijaitsevassa kodissaan.

– Muistan sen yön pienintä yksityiskohtaa myöten. Räjähdyksen ja sitä seuranneen kuolemanhiljaisuuden. Sänkyni, joka oli täynnä lasinsiruja.

Näin äärioikeistolaisen Kansallinen rintama -puolueen puheenjohtaja Marine Le Pen on kuvaillut vuonna 1976 tehtyä iskua hänen lapsuudenkotiinsa.

20-kiloisen pommin kohteena oli isä Jean-Marie Le Pen. Avoimen rasistinen ja juutalaisvastainen provokaattori oli Kansallisen rintaman perustaja ja puolueen silloinen johtaja.

Isku tuhosi Le Penien kodin, mutta kaikki perheenjäsenet pysyivät hengissä.

– Emme kuolleet emmekä haavoittuneet. Kaikki oli siis tavallaan hyvin. Menetin kuitenkin yhdessä yössä kaiken tärkeän: tavarani, rutiinit ja kotini, Marine Le Pen on kertonut.

Marine Le Pen ja perhe 1972.
Jean-Marie Le Pen perheensä kanssa vuonna 1972. Le Pen erosi Pierrette-vaimostaan vuonna 1987.Jean-Claude Deutsch / Getty Images

Marine Le Pen sanoo, että kahdeksanvuotiaana koettu järkyttävä tapahtuma oli sysäys myös poliittiselle herätykselle. Ainakin tytär kampanjoi jo muutamaa vuotta myöhemmin, vain 13-vuotiaana, isänsä rinnalla.

Oli siis jo pitkään nähtävissä, että sisaruskatraan kolmesta tytöstä juuri Marinesta tulisi isänsä manttelinperijä.

Nyt tytär on pyrkimässä Ranskan presidentiksi, ja Marine Le Penille ennustetaan voittoa presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Vauhtia kampanjalle ovat antaneet muiden presidenttiehdokkaiden kompurointi, Britannian brexit-äänestys ja Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi.

Vaikka ranskalaisäänestäjien arvioidaan ryhmittyvän toisella kierroksella Le Penin vastaehdokkaiden taakse, ei yllätysvoitto olisi kuitenkaan mahdoton.

Marine Le Pen
Tuoreen kyselyn mukaan Marine Le Pen saisi presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella noin 25 prosenttia äänistä.Charly Triballeau / AFP

Marine Le Pen tavoittelee paljon samaa kuin mitä Trump Yhdysvalloissa ja brexitin kannattajat Britanniassa: suunnitelmissa on asettaa tiukat rajat maahanmuutolle, ajaa Ranskan eroa EU:sta ja verottaa ulkomaalaisia työntekijöitä palkkaavia yrityksiä.

Tämä sanoma on tehonnut moniin ranskalaisiin.

Puolueen kannatus on noussut viidessä vuodessa noin 18 prosentista 24 prosenttiin. Merkittäviä vaalivoittoja on tullut euro- ja aluevaaleissa.

Syynä suosion kasvuun on myös se, että Marine on muokannut puoluetta salonkikelpoisemmaksi.

Se on edellyttänyt tyttären ja isän täydellistä välirikkoa.

Toissa vuonna Marine Le Pen sai isänsä juutalaisten kansanmurhaa vähättelevistä lausunnoista lopulta tarpeekseen ja heitti isänsä ulos puolueesta. Vastaukseksi isä ilmoitti, ettei aio äänestää tytärtään presidentinvaaleissa.

– Häpeän, että Kansallisen rintaman johtajalla on minun nimeni, Jean-Marie Le Pen sanoi ranskalaisen radiokanavan Europe1:n haastattelussa.

Kansallisen rintaman perustajan Jean-Marie Le Penin ja tyttären, puolueen nykyisen puheenjohtajan Marine Le Penin välit ovat katkenneet.
Marine Le Pen on onnistunut houkuttelemaan kannattajikseen aikaisemmin keskustaa ja vasemmistoa tukeneita ranskalaisia, jotka eivät olisi ikinä äänestäneet hänen isäänsä Jean-Marie Le Peniä.Luc Skeudener / EPA

Kansallisen rintaman nykyisen johtajan suusta ei kuulla juutalaisvitsejä tai törkykommentteja. Sen sijaan Marine Le Pen lainaa vasemmiston retoriikkaa ja puhuu ranskalaisen hyvinvointivaltion ja työväenluokan uhista.

Niillä hän ei tarkoita markkinavoimia, vaan EU-byrokraatteja ja muslimeita. Hän on vannonut sulkevansa Ranskan ovet useimmilta maahanpyrkijöiltä.

– Ulkomaalaiset eivät voi odottaa, että Ranska hoitaisi heidät ja kouluttaisi heidän lapsensa ilmaiseksi. Se lysti loppuu nyt, Le Pen totesi joulukuussa.

Le Penin mielestä ranskalaisten pitäisi olla etusijalla niin asuntoja, työpaikkoja kuin sosiaaliturvaa jaettaessa.

Linja olisi tiukka etenkin laittomien maahantulijoiden kohdalla. Ranskan kansalaisuus tulisi hänen mukaansa periä tai ansaita.

Myös muista EU-maista tulevien työntekijöiden tilanne vaikeutuisi Le Penin johtamassa Ranskassa. Hän verottaisi Ranskassa toimivia yrityksiä muiden EU-maiden kansalaisten palkkaamisesta ja rajoittaisi näiden oikeutta sosiaaliturvaan.

Marine Le Pen toimittajien piirittämänä
Marine Le Pen tunnetaan taitavana esiintyjänä ja puhujana, joka on viime aikoina pehmentänyt omaa julkisuuskuvaansa.Etienne Laurent / EPA

Millainen presidentti Marine Le Pen sitten olisi? Hänen ensimmäiset toimensa saattaisivat muistuttaa Donald Trumpin ensimmäisiä viikkoja presidenttinä.

Pakolaisten vastaanotto Ranskaan saatettaisiin pysäyttää nopeasti. Le Pen on luvannut vähentää maassa oleskelevien pakolaisten määrän nykyisestä 40 000 ihmisestä 10 000:een.

Myös Ranskan ulkopolitiikka muuttuisi rajusti. Le Pen on sanonut, että poistaisi presidenttinä Venäjän vastaiset talouspakotteet ja haluaisi johdattaa Ranskaa ulos puolustusliitto Natosta.

Puolen vuoden kuluttua valinnastaan presidentti Le Pen järjestäisi kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä. Mielipidekyselyjen mukaan ranskalaiset eivät kannata unionista eroamista, mutta äänestystulos saattaisi olla yllättävän tiukka.

Toteutuessaan Ranskan EU-ero eli frexit olisi Euroopan unionille Britannian EU-eroakin kovempi kolaus. Yhden perustajajäsenen ja EU-alueen toiseksi suurimman talouden lähtö saattaisi merkitä unionin hajoamista.

Vastaavanlaiseksi käännekohdaksi Marine Le Pen kuvasi jo Trumpin vaalivoittoa.

– Trumpin valinta ei ollut maailmanloppu, se oli yhden maailman loppu, Le Pen sanoi vaalituloksen ratkettua.

Karnevaalihahmoja
Nizzan helmikuun karnevaaleja varten on valmistettu karikatyyrihahmoja, jotka kuvan etualalla esittävät presidenttiehdokkaita Le Peniä, François Fillonia ja Emmanuel Macronia. Sebastien Nogier / EPA

Le Pen on saamassa Le Figaro -lehden teettämän kyselyn mukaan noin 25 prosenttia äänistä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka vaalien toisella kierroksella Le Pen näyttäisi häviävän kenelle tahansa vastaehdokkaalle, on viime aikoina silti kyselty, voisiko Trumpin ja brexitin kaltainen yllätys olla mahdollinen myös Ranskassa.

Le Penin mahdollisuuksia nostaa muiden ehdokkaiden ja etenkin ennakkosuosikkina pidetyn oikeiston presidenttiehdokkaan François Fillonin kompuroiminen. Konservatiivipuolueeseen kuuluvan Fillonin kampanja on pahoissa vaikeuksissa, sillä häntä syytetään työpaikkojen järjestelystä vaimolleen ja lapsilleen.

Toisaalta samantapainen kohu kiusaa myös Le Peniä itseään. Häntä syytetään Euroopan parlamentin rahojen väärinkäytöstä. Euroopan petostentorjuntaviraston mukaan Le Pen maksoi kuvitteellisille avustajille yli 300 000 euroa.

Le Pen on kieltäytynyt maksamasta rahoja takaisin.

– En ole tehnyt mitään väärää. Kyseessä on poliittisten vastustajieni masinoima yksipuolinen päätös, Le Pen totesi.

Kysymyksiin väärinkäytöstä hän on suhtautunut penseästi. Sosiaalisessa mediassa levisi tällä viikolla video, jossa ranskalainen toimittaja yritti esittää Le Penille kysymystä rahoituskohusta. Videolla näkyy, kuinka toimittaja poistetaan väkivalloin salista.

Le Peniä varjostaa myös Kansallisen rintaman venäläispankilta saama laina, joista osaa karhutaan nyt takaisin pankin konkurssin takia.

Marine Le Pen
Marine Le Pen poseerasi kannattajiensa kanssa aluevaaleissa Henin-Beaumontissa, Pohjois-Ranskassa joulukuussa 2015.Olivier Hoslet / EPA

Rahoituskohut eivät todennäköisesti horjuta Le Peniä samalla tavalla kuin oikeiston Fillonia.

Kansallisen rintaman EU-vastaiset ydinkannattajat tuskin pitävät uutisia EU-rahojen väärinkäytöstä kynnyskysymyksenä. Liikkuvien äänestäjien luottamusta ne saattavat silti vähentää.

Kiusallisempia ovat epäilyt Le Penin läheisestä suhteesta Venäjän nykyhallintoon. Marine Le Pen ei ole peitellyt ihailevansa presidentti Vladimir Putinia.

– Putinin johtajuus on briljantti esimerkki järkevästä protektionismista, Le Pen on todennut.

Marine Le Pen puhumassa vappumarssilla Pariisissa 2014.
Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros pidettiin huhtikuun lopulla. Toinen äänestyskierros on toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina. Kuvassa Marine Le Pen puhuu vappumarssilla Pariisissa 2014.Yoan valat / EPA

Ranskalle Le Penin valinta tietäisi ainakin kansakunnan voimakasta jakaantumista. Mielenosoituksia ja marsseja olisi tiedossa Washingtonin tapaan.

Le Peniä itseään protestit eivät heti horjuttaisi. Hän on kokenut ja määrätietoinen poliitikko, joka tuskin laskisi virkaanastujaistensa yleisömääriä tai ryhtyisi twiittailemaan holtittomasti.

Le Pen kenties vain hymyilisi leveästi, naurahtaisi käheästi tapansa mukaan ja istuisi Élysée-palatsin kultareunaisen työpöydän ääreen. Hän toteaisi päässeensä juuri sinne, minne on nuoresta iästä saakka pyrkinyt.