Leikkaussalissa järvinäkymät ja kaiuttimet katossa – remontoitu Hatanpään sairaala halutaan liittää Taysiin

Tampereen kaupungin perinteikäs sairaala on muuttunut entistä ehommaksi ja käytännöllisemmäksi. Leikkaustoiminnan jatkuminen vaatii kuitenkin hallinnollisia järjestelyjä.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Hatanpään sairaalan johtaja Arto Ranta esittelee uusittuja tiloja
Hatanpään sairaalan johtaja Arto Ranta esittelee työpaikan etuja - Pyhäjärvi-näkymiä.Mauri Tikkamäki / Yle

Paljon on remontissa muuttunut, mutta ainakin Hatanpään sairaalan pääovi on samalla paikalla kuin ennen urakkaa. Ambulanssi- ja paarikuljetuksille on oma katettu sisäänkäynti kerrosta alempana.

Pääovesta potilas sisään aulaan, joka on nyt modernissa kuosissa. Laajennettua kahvilaa piristävät uudet värit. Aulan yhteydessä on uutta myös monitoimitila, jota voidaan vuokrata esimerkiksi potilasjärjestöille. Läheltä löytyy myös Lähde-tietopiste, josta saa terveystietoa ja tietoa hoidoista ja tutkimuksista.

Katsokaa tätä vuonna 1935 rakennettua sairaalaa, sitä tuskin tuntee samaksi.

Arto Ranta

Ilmoittautuminen tapahtuu automaattisessa ITTE-pisteessä, joita on kolme. Jos ei sairasvakuutuskortin tai ajokortin viivakoodin luettaminen automaatissa onnistu, voi tiedot kertoa myös ihmiselle kasvoista kasvoihin.

– Potilas saa tästä tiedon, mille lääkärille ja poliklinikalle hän menee. Hän saa myös kartan, kertoo apulaisosastonhoitaja Eija Hokajärvi.

Tarvittaessa potilas ohjataan kädestä pitäen oikeaan paikkaan.

Taysiin liittäminen turvaisi leikkaukset

Tampereen kaupungille kuuluva Hatanpään sairaala tarjoaa erikoissairaanhoitoa useilta erikoisaloilta. Leikkausten jatkuminen sairaalassa vaatii kuitenkin hallinnollisia järjestelyjä. Koska sairaalassa ei ole päivystystä, se ei voi jatkaa itsenäisenä sairaalana vuonna 2018.

Tampere haluaa pitää leikkaussaleissa valot ja työpaikat, ja niiden turvaamiseksi sairaalaa on kaavailtu siirrettäväksi Taysin alaisuuteen jo tämän vuoden aikana.

Ministeriön kanssa käydyissä keskusteluissa järjestely on osin saanut osakseen vihreää valoa. Tilaratkaisu, eli sairaalan myyminen tai pitkäaikainen vuokraaminen tulevalle maakunnalle, vaatisi STM:n poikkeuslupamenettelyn.

Käytännöllisyys remontin tavoitteena

Sairaalan johtaja Arto Ranta ei salaa tyytyväisyyttään, kun hän johdattaa tutustumiskierroksen väkeä taas yhteen uutuuttaan kiiltävään sairaalan osaan.

– Katsokaa tätä vuonna 1935 rakennettua sairaalaa, sitä tuskin tuntee samaksi, Ranta toteaa.

– Uutta on keskittäminen. Se näkyy jo ovella, kun kaikki asiakkaat tulevat sisään samasta pääovesta.

Myös kaikki leikkaukseen menevät odottavat samassa huoneessa.

Keskittäminen näkyy niin välinehuollossa kuin varastotiloissakin. Tähystyshuoneita on neljä ja niiden välissä on helposti saavutettavissa välinehuolto. Näin säästetään turhia askelia. Heräämöt on suunniteltu saman kaavan mukaan.

Potilas kävelee leikkaukseen

Ennen heräämöä potilas kulkee kuitenkin leikkaussaliin. Niitä on nyt kaikkiaan 11.

– Leikkaukseen mennään kävellen eikä niin kuin ennen työnnettävissä sairaalasängyissä, sairaalan johtaja Arto Ranta kertoo.

Leikkaussalit ovat entistä avarampia,ja niistä on näkymä Pyhäjärvelle. Useimmat potilaat ovat toimenpiteen aikana nukutettuja, mutta valoisuus on mukava työympäristö tarkkuutta vaativassa työssä. Samaan tähtää valaistus.

Osastonhoitaja Leena Sulanto pitää kädessään leikkausasuun puettua pehmonallea
Leikkaussalissa kuunnellaan muun muassa Yle 1:n klassista musiikkia, kertoo osastonhoitaja Leena Sulanto.Mauri Tikkamäki / Yle

– Vain napin painallus ja valaistus saadaan muuttumaan. Tähystystä tehtäessä katsotaan monitoria, ja silloin himmeä valo on paikallaan, sanoo osastonhoitaja Leena Sulanto.

– Musiikin kuunteluunkin on valmius, sillä katossa on kaiuttimet. Valikoimasta löytyy ainakin Yle 1:n klassisen musiikin tarjonta.

Seinien vanhat kaakelilaatat on poistettu, ja uusi pinta on helpompi pitää puhtaana. Suunnittelussa oli mukana hygienian asiantuntija.

– Kyllä tätä on tultu katsomaan muualtakin. Joensuun retkikunta piti ratkaisuja erittäin hyvänä, Ranta kehuu.

Parkkipaikkojen puute jatkunee

Parkkipaikkaongelma on ikuisuuskysymys sairaaloiden ympärillä – niin myös Hatanpäällä. Palautekyselyissä parkkipaikkapulaa harmittelevat varsinkin potilaita tapaamaan tulleet vierailijat.

– Kun työmaaparakit poistuvat, sekin helpottaa tilannetta, lohduttaa Arto Ranta.

Hatanpään mullistus on osa alueen pitkän aikavälin suurta suunnitelmaa. Nyt on saatu valmiiksi pääsisäänkäynti, aula, vuodeosaston leikkaussalien peruskorjaus, päiväkirurgian ja erikoispoliklinikkojen sekä välinehuollon laajennus.

Kaikki tämä on osa ensimmäistä vaihetta, joka on kokonaan valmis vuonna 2020. Sen jälkeenkin tehtävä jatkuu vuoteen 2041. Hatanpään sairaalassa on 12 poliklinikkaa. Rakennuksessa työskentelee 1 600 työntekijää.