Yhdysvaltain asevoimat kiusallisessa tilanteessa: al-Qaida-todistusaineistona käytetty video ollut vuosikymmenen netissä

Perjantaina julkistetun videon piti esittää todistusaineistoa Jemenin iskusta. Se on kuitenkin lähes vuosikymmenen takainen.

Al-Qaida
Yhdysvaltain puolustusministeriön hallintorakennus Pentagon
Yhdysvaltain puolustusministeriön hallintorakennus Pentagon.David B. Gleason / CC BY-SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.fi

Yhdysvalloissa sotilashallinto on joutunut kiusalliseen tilanteeseen, kun sen todistusaineistona julkaisema video on ollut netissä jo lähes vuosikymmenen ajan.

Videota esiteltiin todisteena viime sunnuntaina Jemenissä tehdyn iskun tarpeellisuudesta. Asiasta kertovat useat amerikkalaistiedotusvälineet.

Videon julkaisi perjantaina Yhdysvaltain asevoimien Lähi-idän sotatoimialueen päämaja CENTCOM, joka lausunnossaan ylisti videoa todisteena iskun tärkeydestä al-Qaidaa vastaan. Lausunnon mukaan video oli saatu haltuun rynnäkön yhteydessä 29. tammikuuta.

Hyvin pian julkaisun jälkeen perjantaina kuitenkin ilmeni, että video on itse asiassa kuvattu jo 2007 ja se on ollut laajasti yleisön nähtävissä internetissä siitä saakka. Video vedettiin pian pois julkisuudesta.

CENTCOM:n tiedottajan, eversti John Thomasin mukaan virhe johtui siitä, että "aikaa ei ollut tarpeeksi analysoida videota".

– Ei sillä ole väliä, koska video on tehty. Se valaisee siitä huolimatta sitä, keitä he olivat ja mitkä heidän aikeensa olivat, selitti puolestaan puolustushallinto Pentagonin tiedottaja, kapteeni Jeff Davis CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Vajaan kahden minuutin mittaisella videolla naamioitunut mies kertoo, kuinka räjähteitä valmistetaan kemikaaleista.

Iskua arvosteltiin muutenkin

Yhdysvaltain iskussa Jemenissä kuoli kaksi korkea-arvioista al-Qaidan johtajaa. Isku on kuitenkin herättänyt myös arvostelua, sillä samassa yhteydessä kuoli useita siviilejä, myös lapsia.

Yhdysvalloissa ratsia herätti myös arvostelua sen vuoksi, että iskussa kuoli yksi amerikkalaissotilas ja kolme haavoittui. Yhdysvaltain Navy Seal -erikoisjoukot joutuivat tulitaisteluun al-Qaidan taistelijoiden kanssa, minkä vuoksi he tilasivat tuekseen ilmaiskun. Ilmaisku tappoi myös siviilejä.

Kyseessä oli ensimmäinen presidentti Donald Trumpin hyväksymä sotatoimi Jemenissä. CNN:n mukaan sitä oli kuitenkin valmisteltu jo viikkoja ennen Trumpin kautta.

Trumpin neuvonantajan lausunto

Yhdysvaltain hallinnolle kiusallinen videosotku sattui samaan aikaan kun Trumpin neuvonantaja Kellyanne Conway joutui selittelemään (siirryt toiseen palveluun) omia perättömiä lausuntojaan terrori-iskusta.

Conway perusteli MSNBC:n haastattelussa Trumpin asettamaa maahantulokieltoa Bowling Greenin joukkosurmalla. Kyseistä joukkosurmaa ei kuitenkaan ole koskaan tehty.

Perjantaina Conway perusteli lausuntoaan sillä, että kaksi terrorismista pidätettyä irakilaista asui Bowling Greenissä. Miehet pidätettiin 2011 ja myöhemmin todettiin syyllisiksi terrorismista, joka koski asekauppaa al-Qaidalle Irakiin. Yhdysvaltoihin he eivät koskaan kuitenkaan olleet suunnitelleet terrori-iskua.