1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Huumeparonit ja -kartellit

Huumekuningas "El Chapo" valittaa vankilaolosuhteista

Sinaloa-huumekartellin johtaja Joaquin “El Chapo” Guzman on istunut yhdysvaltalaisessa vankilassa kaksi viikkoa. Hän vaatii tapaamisia vaimonsa kanssa ja vähemmän eristystä.

Huumeparonit ja -kartellit
Guzman kuvattuna edestä ja sivusta. Takana mittataulukko, joka kertoo hänen olevan noin 167 sentin pituinen.
Joaquín "El Chapo" Guzman kuvattuna vankilassa 12. tammikuuta 2016. El Centro Federal de Readaptación Social / EPA

Meksikolainen huumekuningas Joaquin “El Chapo” Guzman on tyytymätön olosuhteisiinsa amerikkalaisessa vankilassa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Guzman luovutettiin Meksikosta Yhdysvaltoihin viime kuussa. Hän istuu New Yorkissa sijaitsevassa korkeimman turvaluokituksen vankilassa odottamassa oikeudenkäyntiään.

Asianajajien mukaan Guzmanilta on kielletty aviolliset tapaamiset ja häntä pidetään pääosin eristyksessä muista. 59-vuotias huumeparoni viettää 23 tuntia vuorokaudesta lukkojen takana.

– Ymmärrämme turvatoimien tarpeellisuuden, mutta tämä on mennyt jo yli, totesi yksi asianajajista oikeuden kuulemisessa.

Tuomarin mukaan Guzmanin vankilaolosuhteet sekä tapaamisoikeudet kuuluvat Yhdysvaltain liittovaltion vankilavirastolle, jonka pitää tarkastella vangin tilannetta.

Tuomari kuitenkin muistutti, että Guzmanilla on takanaan epätavanomainen pakohistoria. Heinäkuussa 2015 hän pakeni Altiplanon huipputurvallisesta vankilasta 1,5 kilometriä pitkän tunnelin kautta. Sitä ennen hän oli jo kertaalleen paennut vankilasta pyykkikorissa.

El Chapon johtama Sinaloan huumekartelli on muun muassa salakuljettanut Yhdysvaltoihin tonneittain kokaiinia ja marihuanaa. Kartellin epäillään syyllistyneen myös lukuisiin muihin rikoksiin, kuten rahanpesuun, kiristykseen ja lukemattomiin murhiin.

Yhdysvallat on nimennyt Joaquin Guzmanin maailman vaikutusvaltaisimmaksi huumepomoksi.

Lue seuraavaksi