Hyppää sisältöön

Rakennusperinnön tutkiminen palkittiin jälleen – Kouvolan tietoteospalkinto Rurik Wasastjernalle

Paperiteollisuuskaupungin rakennushistoriaa esittelevä teos on palkittu myös vuoden museojulkaisuna Suomessa

Kuusankosken rakennusperintöä esittelevä Rurik Wasastjernan teos sai Kouvolan tietoteospalkinnon Kuva: Vesa Grekula / Yle

Arkkitehti ja tietokirjailija Rurik Wasastjernan teos Kolme tehdasta – yksi kunta on saanut tämän vuotisen Kouvolan tietoteospalkinnon. Joka kolmas vuosi jaettavan palkinnon suuruus on 3000 euroa.

Wasastjernan kolmeosainen teos esittelee metsäteollisuudestaan tunnetun Kuusankosken rakennuksia, niiden historiaa ja kaavoitusta vuodesta 1850 lähtien. Kirjoissa käsitellään teollisuus- ja julkisten rakennusten lisäksi myös asuinrakennuksia.

Palkintotyöryhmän perusteluissa todetaan teoksen ansioksi muun muassa, että se houkuttelee ihmiset näkemään ja ymmärtämään rakennettua historiaa ja arvostamaan sitä.

Palkintoja tullut aiemminkin

Nyt palkittu arkkitehti ja tietokirjailija on saanut tunnustusta samasta teoksesta aiemminkin. Museoliitto valitsi kolmen kirjan kokonaisuuden vuoden museojulkaisuksi (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna. Wasastjerna itse sai Kaakkois-Suomen taidepalkinnon vuonna 2015 Kouvolan ja Kuusankosken rakennusperinnön tutkimisesta.

Kymenlaaksossa arkkitehti ja tietokirjailija Rurik Wasastjerna on perehtynyt myös Alvar Aallon suunnittelemaan Kotkan Sunilan tehdasyhdyskuntaan sen suojelijana ja korjausneuvojana.