1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pankkitoiminta

Trump alkoi purkaa pankkien sääntelyä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa keventää pankkien toimintaa sääntelevää, Obaman kaudella hyväksyttyä lakipakettia, jonka tarkoitus on ollut välttää uusia finanssikriisejä.

Donald Trump allekirjoitti perjantaina pankkien toimintaa uudistavat säädökset. Kuva: Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hyväksyi perjantaina kaksi säädöstä, joiden perusteella pankkien toimintaa sääntelevää lakipakettia voidaan alkaa uudistaa.

Käytännössä kyseessä on selvityspyyntö valtiovarainministeriölle lakipaketin uudistamisesta. Paketin uudistaminen vaatii aikanaan kongressikäsittelyn.

Obaman hallinto hyväksyi niin kutsutun Dodd-Frankin lain vuonna 2010 kansainvälisen finanssikriisin jälkeen. Lailla haluttiin tuolloin säädellä suurten pankkien toimintaa, estää ylilyönnit ja uudet vastaavat rahoitusalan rajut kriisit.

Trumpin mukaan liiallinen sääntely kuitenkin haittaa pankkien liiketoimintaa ja Yhdysvaltain taloutta. Trump on luvannut keventää sääntelyä voimakkaasti, koska hän arvioi sen vauhdittavan taloutta.

– Minulla on ystäviä, jotka eivät voi käynnistää liiketoimintaa, koska pankit eivät anna heille luottoa nykyisten säädösten vuoksi, Trump sanoi.

Nykyisessä lakipaketissa muun muassa säädetään pankkien valvonnasta ja kuluttajansuojasta sekä asetetaan vaatimuksia pankkien vakavaraisuudelle ja vuosittaisille stressitesteille.

Trumpin mukaan suuri osa monimutkaisesta lakipaketista uudistettaisiin.

Trumpin poliittiset vastustajat muistuttavat, että Trump itse höykytti vaalikampanjassaan Wall Streetiä finanssikriisiin johtaneista ylilyönneistä.

Jos sääntelyä nyt vapautetaan, Trumpin arvostelemat suurpankit tulevat siitä hyötymään, lakipaketin romuttamista vastustavat arvioivat.

Lähteet: Reuters, AFP