Li Andersson: Vasemmistoliitto toivoo, että hallituksen sote-uudistus kaatuu

Vasemmistoliitoon puheenjohtaja katsoo, että sote-uudistus kyllä tarvitaan, mutta hallituksen nykyinen valinnanvapausmalli suosii suuria toimijoita.

sote-uudistus
Li Andersson
Li Andersson Tiina Jutila / Yle

Vasemmistoliitto toivoo, että hallitus ei onnistu viemään sote-uudistusta läpi nykyisessä muodossa, sanoo puolueen puheenjohtaja Li Andersson.

– Toivon, että hallitus ei onnistu viemään tätä mallia eteenpäin. Hallituksen pitäisi nyt tuoda tämä sote-uudistus uudestaan parlamentaariseen valmisteluun. Toivomme, että pakkoyhtiöittämisosa ja ulkoistamisosa sotesta kaatuu, kertoo Andersson Ykkösaamun haastattelussa.

Anderssonin mukaan vasemmistoliittoa närästää hallituksen valinnanvapausmalli, jossa idea on se, että potilas voi itse valita yksityisen, julkisen tai kolmannen sektorin palveluntarjoajan välillä.

– Julkinen puoli joutuu pilkkomaan jo olemassa olevia toimivia palvelukokonaisuuksia, että valinnanvapaus toteutuu.

Anderssonin mielestä nykyisessä mallissa on kolme rakenteellista tekijää, minkä vuoksi nykyinen malli tulisi suosimaan terveydenhuollon suuria toimijoita.

– Sote-keskukseen sisältyy aika laaja palveluvalikoima, jota pk-yrittäjä ei pysty automaattisesti tuottamaan. Toinen on se, että ne yritykset, joilla on rahaa esim. palveluiden markkinointiin ja jotka pystyvät ostamaan toimipisteitä keskustasta tai alueilta, jossa on hyvin toimeentulevaa väkeä, hyötyvät tässä mallissa enemmän verrattuna niihin, joilla ei ole tällaisia rahoja.

– Kolmas tekijä on se, että jo nykyisellään työterveyshuollon piirissä olevat ihmiset tulevat todennäköisesti käyttämään samojen yritysten palveluja myös sote-keskusten osalta eli he listautuvat asiakkaiksi samoihin yrityksiin, joiden asiakkaita he nyt jo ovat.

Tuotantovastuu maakunnille

Vasemmistoliiton ehdottaa, että sote-uudistuksessa pitäisi lähteä liikkeelle niin, että sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden järjestämisessä tuotantovastuu olisi maakunnilla.

– Jos halutaan käyttää yksityisiä palveluita, niin se pitäisi tehdä hallitusti, eikä mennä tällaiseen hallitsemattomaan yksityistämismalliin, mihin hallituksen malli käytännössä johtaa.

Koulutus ja sosiaaliturva kynnyskysymyksiä

Vasemmistoliitto on jo asettanut kynnyskysymyksistä näillä näkymin vuonna 2019 käytäviin hallitusneuvotteluihin.

Puolue tulee pitämään kiinni koulutuksen rahoituksen turvaamisesta.

– Pidän täysin poissuljettuna, että seuraava hallitus jatkaisi koulutusleikkauksia, Andersson sanoo.

Toinen kynnyskysymys ovat sosiaaliturvaan tehtävät leikkaukset.

Rahat koulutukseen ja sosiaaliturvaaan kerättäisiin Anderssonin mukaan esimerkiksi veropoliittisilla ratkaisuilla.

Ykkösaamussa puhuttiin myös SDP:n puheenjohtajakisasta, jossa Antti Rinne valittiin jatkokaudelle SDP:n puheenjohtajaksi. Andersson kommentoi lyhyesti Rinteen valintaa.

– Rinteen valinta ei ollut yllätys. Se on viesti siitä, että demarit ovat tyytyväisiä nykytilanteeseen.

Anderssonilta kysyttiin myös, lähteekö hän puolueensa presidenttiehdokkaaksi.

– En tiedä, kuului vastaus.