Lyhyille koirankarvoille on käyttöä pikkulintujen pesissä

Koirankarvat kiinnostavat pikkulintuja pesänrakennusaineena. Pitkiä karvoja ei kuitenkaan pidä laittaa tarjolle.

luonto
Mari Wikholm harjaa Tilhi-koiraansa.
Jukka Eskanen/Yle

Koirankarvoista voi olla pikkulinnuille paljon hyötyä pesäpuuhissa. Kuopiolaisella luontopedagogi Mari Wikholmilla on kaksi koiraa, lapinporokoira Tilhi ja saksanpystykorva Usva.

Lapinporokoira Tilhistä lähtee karvaa etenkin keväisin. Wikholm ulkoilee paljon Kallaveden rantamaisemissa. Välillä on helppo pitää pikku tauko lenkillä ja kammata koiraa.

– Etenkin keväisin olen Tilhiä usein harjaillut ja jättänyt pieniä karvatuppoja kuusenoksille lintujen käytettäväksi.

Wikholmin mukaan esimerkiksi sinitiaiset pitävät paljon koirankarvoista. Kaikkien koirarotujen karvat eivät kuitenkaan sovellu lintupönttöihin.

Luontopedagogi Mari Wikholmin mukaan sopiva nyrkkisääntö on se, että lyhyt, muutaman sentin pituinen pehmeä karva sopii hyvin linnuille pesärakennukseen.

- Pitkä, hiusmainen karva kuten esimerkiksi afgaaninvinttikoirilla on, ei ole hyvää lintujen pesäpuuhiin. Myös saksanpystykorvani Usvan karvat ovat liian pitkiä. Pikkulinnut saattavat sotkeutua pahasti pitkiin karvoihin. Siksi kannattaa miettiä millaista materiaalia linnuille tarjoaa.

Linnunpöntöistä voi löytyä yllättäviäkin pesäaineksia

Se on hieman arvoitus kuinka linnut osaavat hyödyntää luontoon varta vasten jätettyjä koirankarvatuppoja.

– Kyllä niitä jonkin verran haetaan. Tarkkaan ei voi tietenkään seurata ja tuulikin pöllyttelee tuppoja ympäriinsä.

Nyt keskellä talvea Wikholmin Tilhi-koirasta irtoaa karvaa varsin vähän. Varsinaiseen karvanlähtöaikaan harjaus tuo tulosta täysin eri malliin.

– Silloin karvaa tulisi vaikka kokonaiselle tiaispopulaatiolle ihan loistavasti.

Lapinlahtelainen lintuharrastaja Asta Lähdesmäki kannustaa myös koiranomistajia huomioimaan pikkulinnut. Sopiva koirankarva voi helpottaa osaltaan pikkulinnun pesänrakennusta.

– Etenkin tiaisten pöntöistä on puhdistettaessa löytynyt koirankarvoja. Olen laittanut oman koirani karvaa orapihlaja-aitaan tarjolle pikkulinnuille.

Lintuharrastaja on huomannut että linnunpesissä voi olla vaikka mitä.

– Kaikenlaista langanpätkää siellä saattaa olla raaka-aineena ja kerran löytyi pääsiäiskoristekin, muistelee Asta Lähdesmäki.