Lentoyhtiöt ottavat jälleen Yhdysvaltain-lennoilleen maahantulokieltomaiden kansalaisia – Finnairkin muutti käytäntöään

Mm. Qatar Airways, Air France, Iberia ja Lufthansa kertoivat lauantaina ottavansa lennoilleen kieltolistalla olleiden maiden kansalaisia, jos näillä on voimassaoleva viisumi tai oleskelulupa Yhdysvaltoihin.

Qatarilainen lentoyhtiö Qatar Airways ilmoitti ottavansa jälleen Yhdysvaltain-lennoilleen maahantulokieltolistalla olleiden maiden kansalaisia. Kuva: Robin van Lonkhuijsen / EPA

Ensimmäiset lentoyhtiöt ovat ilmoittaneet alkavansa jälleen kuljettaa Yhdysvaltoihin kansalaisia maahantulokiellon kohteeksi joutuneista muslimienemmistöisistä maista.

Yhdysvaltalainen tuomari keskeytti lauantaina presidentti Donald Trumpin asettaman maahantulokiellon toimeenpanon väliaikaisesti. Päätöksen taustalla oli epäily maahantulokiellon laillisuudesta.

Trumpin viime viikonloppuna asettama maahantulokielto oli koskenut seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisia. Maat olivat Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syyria ja Jemen.

Qatarilainen lentoyhtiö Qatar Airways, ranskalainen Air France, espanjalainen Iberia ja saksalainen Lufthansa kertoivat lauantaina ottavansa lennoilleen kieltolistalla olleiden maiden kansalaisia, jos näillä on voimassaoleva viisumi tai oleskelulupa Yhdysvaltoihin. 

Qatar Airways ilmoitti ottavansa lennoilleen myös pakolaisia, joiden pääsyn Yhdysvaltoihin Trump aiemmin esti samalla määräyksellä.

Lentoyhtiön mukaan sen päätökseen vaikutti Yhdysvaltain tulli- ja rajavalvontaviranomaisten linjaus siitä, että lentoyhtiöt voivat jälleen ottaa kieltolistalla olleiden maiden kansalaisia.

Sen sijaan Iranissa toimivat ulkomaiset lentoyhtiöt ovat ohjeistaneet matkatoimistoja siitä, että ne eivät myisi lippuja Yhdysvaltoihin iranilaisille, vaikka näillä olisi voimassaoleva viisumi. Iran on yksi maahantulokieltolistalla olevista maista.

Finnairin tiedotuksesta viestitettiin ilauantai-iltana, että myös Finnair ottaa jatkossa seitsemän muslimimaan kansalaisia lennoilleen, jos matkustusasiakirjat ovat kunnossa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Juttua täydennetty Finnairin kommentilla klo 17.47