1. yle.fi
  2. Uutiset

Koko Kouvola hurahti linnunpönttöihin – nakuttaneet aimo siivun tavoitteesta: "Itse ainakin olen yllytyshullu"

Kouvola on Suomen ykkönen miljoonan linnunpöntön loppusuoralla

linnunpöntöt
Lammin tilan emäntä Viivi Huuskonen seisoo puun vieressä. Puuhun kiinnitettynä Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan ilmoitettu pönttö. Taustalla maatilan pihapiirin vanha lato.
Viivi Huuskonen ja yksi Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan ilmoitetuista pöntöistä.Vesa Grekula / Yle

Monikymmenpäinen joukko ulkoilijoita tarpoo luontopolulla Lammin tilan mailla Pilkanmaassa, Kouvolan Kuusankoskella.

Meneillään on Suomi 100 -juhlavuoden Luonnon päivät (siirryt toiseen palveluun) -tapahtumiin liittyvä Sukella talviseen metsään -päivä. Liikkeellä on kaiken ikäistä väkeä ratkomassa polun varrella olevia tehtäviä. Tarjolla on puiden tunnistamista, eläinten jälkien arvuuttelua sekä metsän hiljaisuuden kuuntelemista.

Taukopaikalla, tulta loimottavien jätkänkynttilöiden vierestä pääsee metsäkahvilaan. Makkaranpaisto ja viereisessa aitauksessa olevien hevosten rapsuttelu kiinnostaa niin lapsia kuin ikäihmisiäkin.

Löytyisikö täältä selitys kouvolalaisten innostukselle valtakunnallisessa Miljoona linnunpönttöä -kampanjassa?

Kouvolalaiset pitävät edelleen kärkipaikkaa ja ovat rekisteröineet jo lähes 20 000 pesäpönttöä loppusuoralle edenneessä kampanjassa. Koko maassa tempauksen saldo on vajaat 900 000 linnunpönttöä.

– Täällä on niin paljon yhdistyksiä, jotka lähtivät kampanjaan mukaan, esimerkiksi metsästysseuroja. Yhdistysten kautta homma levisi laajalle, arvelee kouvolalainen Aarni Sihvo Pilkanmaasta. Mies sanoo liikkuneensa luonnossa vuosikymmenet muun muassa riistanhoidon merkeissä.

– Karhunkin olen nähnyt kolme kertaa.

Kampanjaan Sihvo ei ole pönttöjä rekisteröinyt, vaikka onkin ripustanut linnuille pesimispaikkoja lukemattomat määrät vuosien aikana.

Yllytyshulluja nuo kouvolalaiset?

Lammin tilan yrittäjä Viivi Huuskonen katselee tyytyväisenä luontopolulla vaeltavien ihmisten ulkoiluintoa.

Pari vuotta sitten sukupolven vaihdoksessa tilansa emännäksi siirtyneelle Huuskoselle hevosten kasvattaminen on lähellä sydäntä – mutta niin on luontokin.

Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan hän sanoo ripustaneensa ja rekisteröineensä puolenkymmentä uutta pesimispaikkaa jo olemassa olleiden lisäksi.

Olen sen verran yllytyshullu, että lähdin heti mukaan.

Viivi Huuskonen

– Sinitiaiset ja keltasirkut ovat käyneet ruokintapaikalla tutuiksi. Jokunen närhikin on ollut.

Tilan ympäristö on varsinkin muuttoaikaan myös joutsenten, kurkien ja hanhien suosiossa.

Samassa Viivi Huuskonen huomaa viereiselle puun oksalle lennähtäneen pelottoman oloisen pikkulinnun.

– Tämä on hömötiainen.

Mutta se syy miksi juuri kouvolalaiset ovat ripustaneet ja rekisteröineet eniten linnunpönttöjä Suomessa?

– Jaa-a. Vaikea sanoa. Itse olen ainakin sen verran yllytyshullu, että lähdin heti mukaan. Olisikohan yleinenkin piirre kouvolalaisissa, pohdiskelee Huuskonen pilke silmäkulmassaan.

Nousukiito alkoi talkoohengestä

Varmaa vastausta miljoonan pöntön kärkikaupungin salaisuudelle voi olla vaikea löytää. Yksi selitys saattaisi olla pinta-ala.

Kun Suomen kartalle vedetään viiva Vaasa-Kuopio-Joensuu–linjalle, niin tämän rajan eteläpuolella olevat pinta-alaltaan laajimmat kaupungit löytyvät myös pönttökampanjan kärkipaikoilta.

Samaa selitystä varovaisesti tarjoaa myös Kouvolan kaupungin ympäristöpalveluiden ylin johto.

Ympäristöjohtaja Hannu Frimanin mukaan Miljoona linnunpönttöä -kampanja sai Kouvolassa viime keväänä vauhdikkaan alun.

Pöntönrakennustalkoot pidettiin kaupungin keskustassa huhtikuussa. Kaupunki järjesti rakennustarvikkeet, Kymenlaakson lintutieteellinen yhdistys sahasi laudat määrämittaan ja Kymenlaakson luonnonsuojelupiiri opasti rakentamisessa.

Talkoilla rakennetut pöntöt levisivät hetkessä ympäri Kouvolaa.

Kiitos kuuluu kaikille kouvolalaisille.

Hannu Friman

– Nopeasti saatiin rakennettua 350 linnunpönttöä heti kampanjan alkajaisiksi, muistelee Friman –itsekin lintuharrastaja jo yli neljäkymmentä vuotta.

– Se on mukava tapa viettää vapaa-aikaa ja retkeillä. Olen aina ollut kiinnostunut muuton tarkkailusta. Pönttökampanjassa olen rekisteröinyt tällä hetkellä omalla tontilla olevat noin 10 pönttöä.

Hetkinen; olisiko yksi syy kouvolalaisten aktiivisuuteen kaupungin ympäristöjohdon oma esimerkki?

Hannu Friman ei ota kunniaa itselleen.

– Kyllä kiitos kuuluu kaikille kouvolalaisille, myhäilee ympäristöjohtaja tyytyväisenä kaupunkinsa menestykseen valtakunnallisessa kampanjassa.

Lue seuraavaksi