Trump vastasi rajusti: "Tämä niin kutsuttu tuomari"

Yhdysvaltain presidentti vannoi Twitter-tilillään, että Washingtonin osavaltiossa toimivan liittovaltion tuomarin päätös pyörretään.

Kuva: Olivier Douliery / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vannoo pyörtävänsä tuomarin määräyksen, joka jäädytti seitsemän maan kansalaisten maahantulokiellon toistaiseksi. 

Trump kuvasi Twitter-tilillään liittovaltion tuomari James Robartia "täksi niin kutsutuksi tuomariksi", jonka "naurettava mielipide" vie "lain täytäntöönpanon pois Yhdysvalloilta". Trump vannoi pyörtävänsä määräyksen.

Tuomari Robart antoi yöllä Suomen aikaa Seattlessa päätöksen, jolla maahantulokiellot perutaan väliaikaisesti koko Yhdysvaltain alueella. Robartin mukaan maahantulokielto on perustuslain vastainen.

Trumpin twiitin jälkeen useat tahot, muiden muassa republikaanipoliitikot, kiirehtivät sanomaan, että tuomari Robart ei ole "niin kutsuttu tuomari". Hänet nimitti virkaansa republikaanipresidentti George W. Bush 2003 ja nimitys vahvistettiin senaatissa yksimielisesti äänin 99–0.

Aiemmin lauantaina Valkoinen talo sanoi, että oikeusministeriö pyrkii keskeyttämään tuomarin päätöksen toimeenpanon. Oikeusministeriö puolestaan tiedotti, että se ei ole aikeissa hakea toimeenpanon keskeyttämistä välittömästi.

Useat lentoyhtiöt ovat muuttaneet käytäntöjään uudelleen tuomarin päätöksen jälkeen. Muun muassa Persianlahden alueen lentoyhtiöt Emirates, Etihad ja Qatar Airlines päästävät taas seitsemän kielletyn maan kansalaisia lennoilleen Yhdysvaltoihin.

Lähteet: Reuters, AFP