1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israelin siirtokunnat

Israelin arabit ja juutalaiset yhteisellä marssilla

Israelin juutalaiset ja arabit protestoivat yhdessä Israelin purkupolitiikkaa vastaan Tel Avivissa. Marssijat vaativat Israelin hallitusta lopettamaan luvattomien arabikotien purkamisen.

Israelin siirtokunnat
Vaaleita kerrostaloja taustalla aavikkoa.
Itä-Jerusalemin Alzaimin kaupunginosa sekä Länsirannan siirtokunta Ma'ale Adumim, jota Israel päätti laajentaa heinäkuussa 2016. Atef Safadi / EPA

Israelin arabit ja juutalaiset marssivat käsikädessä lauantai-iltana Tel Avivin keskustassa vaatien hallitusta lopettamaan arabien asuntotilanteen hankaloittamisen. Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan mielenosoitukseen osallistui noin 1000 ihmistä. Marssijoilla oli käsissään kylttejä, joissa luki sekä hepreaksi että arabiaksi "Juutalaiset ja arabit yhdessä".

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Arabien mukaan pääministeri Benjamin Netanjahun oikeistolainen hallitus on ryhtynyt ankariin toimenpiteisiin luvattomien arabienkotien purkamiseksi siirtokuntien tieltä. Arabit rakentavat koteja miehitetylle alueella Länsirannalle sekä Israelin arabialueille luvatta, sillä Israel myöntää rakennusluvan arabille vain harvoin.

Tilanne leimahti jälleen viime kuussa, kun poliisi valvoi arabirakennusten purkamista Umm al-Heiranin kylässä eteläisessä Israelissa. Poliisi ja hyökkääjäksi väitetty arabi kuolivat epäselvissä olosuhteissa.

Poliisin mukaan kyläläismies ammuttiin, kun hän ajoi poliiseja päin. Selkkauksessa yksi poliisesita kuoli. Poliisien mukaan mies oli islamilaisen liikkeen aktiivinen jäsen ja oli saattanut saada vaikutteita islamisteilta. Kyläläiset kiistävät väitten jyrkästi. Heidän mukaansa mies oli arvostettu opettaja.

Israelin arabeja on Israelin väestöstä noin 17,5 prosenttia. Juutalaisvaltio syrjinnän vuoksi vain harva arabi saa rakennusluvan kodilleen. Arabien ainoa keino on rakentaa luvattomia rakennuksia, jolloin Israel saa mahdollisuuden purkaa rakennukset.

Lähde: AFP

Lue seuraavaksi