Rinteen "pääministeripuolueen" lupaukset: Elvytystä, ei säästöjä, rahaa infraan ja varhaiskasvatus ilmaiseksi

SDP aikoo saada Suomen talouden nousuun panostamalla infrahankkeisiin Ruotsin tapaan. Myös varhaiskasvatus muutetaan ilmaiseksi ja subjektiivinen päivähoito-oikeus palautetaan, mikäli puolue pääsee valtaan seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
Antti Rinne
Antti Rinteen linjapuhe SDP:n puoluekokouksessa 2017

Sosiaalidemokraattien johtoon jatkokaudelle lauantaina valittu Antti Rinne liputti linjapuheessaan vahvan hyvinvointivaltion puolesta. Rinne totesi samaan hengenvetoon, ettei hyvinvointivaltio ole koskaan valmis vaan tarvitsee uudistamista.

Hänestä suomalaisen hyvinvointivaltion luominen on ollut kirkkain saavutus sosiaalidemokraattien kruunussa. Rinne muistutti, että köyhä Suomi on noussut sadassa vuodessa Euroopan takapajulasta muiden valtioiden ihailemaksi menestystarinaksi.

Pidetään kaikki mukana!

Antti Rinne

– Olemme ylpeitä, mutta emme tyytyväisiä, rakennustyö jatkuu.

Rinne nosti suurimmaksi ihmisiä nykyään jakavaksi tekijäksi sen, onko hänellä työtä vai ei? Rinteen mielestä hyvin toimivat työmarkkinat ovat hyvinvointivaltion keskeinen menestystekijä. Rinne nimesi pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyyden pahimmaksi viholliseksemme.

– Työttömyys lisää köyhyyttä, synnyttää yksinäisyyttä, syrjäyttää ihmisiä ja särkee perheitä. Työn kautta ihmiset kiinnittyvät yhteiskuntaan, kokevat arvostusta, merkityksellisyyttä ja osallisuutta.

Populismin kasvualusta kitkettävä

Antti Rinne paalutti puheessaan SDP:n tavoitteita vuoden 2019 eduskuntavaaleihin. Rinteen johdolla toteutettaisiin aktiivista ja tasapuolista työvoimapolitiikkaa.

– Hyvinvointivaltion tehtävänä on tarjota ihmisille turvaa teknologian murroksessa ja niihin liittyvissä työn ja työelämän muutoksissa. Siksi tarvitsemme edelleen vahvaa hyvinvointivaltiota kaikkine palveluineen ja turvaverkkoineen.

Rinne piti työehtosopimusten roolia oleellisena, kun sovitaan tulevaisuuden työmarkkinoiden pelisäännöistä, koska ne antavat suojaa erityisesti heikommassa asemassa oleville työntekijäryhmille.

Rinteen mielestä työttömyys ja kiihtyvä eriarvoistumisen kierre ovat kasvualusta populismille, ja sen kitkemiseen on käytettävä kaikki mahdolliset keinot.

– Pidetään kaikki mukana!

Antti Rinne tapaa kannattajiaan kauppakeskus Triossa Lahdessa.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tapasi kannattajiaan kauppakeskus Triossa SDP:n puoluekokouksen yhteydessä Lahdessa lauantaina.Jussi Nukari / Lehtikuva

Leipäpusseilla ei täytetä sosiaaliturvan aukkoja

Rinne oli erityisen huolissaan suoraisen köyhyyden hivuttaumisesta jälleen suomalaiseen yhteiskuntaan 2000-luvulla.

– Se näkyy pienituloisten eläkeläisten, lapsiperheiden, työttömien ja opiskelijoiden sekä yksinelävien arjessa. Tuhansien nälkäisten jono Hurstin itsenäisyyspäivänjuhlassa avaa silmät. Inhimillisessä, jokaisen ihmisarvoa kunnioittavassa Suomessa ei täytetä leipäpusseilla sosiaaliturvan aukkoja.

Olemme ylpeitä, mutta emme tyytyväisiä, hyvinvointivaltion rakennustyö jatkuu.

Antti Rinne

Sosiaalidemokraatit tulevat esittämään sosiaaliturvan uudistusmallinsa ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Rinne paljasti, että sen pohjana tulee olemaan demarinuorten yleisturvamalli. (siirryt toiseen palveluun)

Rinne totesi SDP:n olevan myös feministinen puolue. Hänestä yhteiskunnassamme on yhä sortavia rakenteita sukupuolten ja eri ihmisryhmien välillä.

– Seuraavat askeleet tasa-arvon edistämiseksi otetaan, kun perhevapaajärjestelmä uudistetaan ja subjektiivinen päivähoito-oikeus palautetaan.

SDP aikoo lisäksi muuttaa varhaiskasvatuksen maksuttomaksi.

Rahaa infraan Ruotsin tapaan

SDP aikoo saada Suomen talouden nousuun panostamalla infrahankkeisiin ja yritysten tukemiseen.

– Ruotsissa sosiaalidemokraatit sijoittavat vaalikauden aikana kahdeksan miljardia euroa kansankodin infran kehittämiseen. Tällä vahvistetaan talouskasvua ja työllisyyttä. Ei ole ihme, että Ruotsin talousluvut kasvavat usean prosentin verran.

Kasvu ei käynnisty itsestään, se on käynnistettävä.

Antti Rinne

Rahaa on luvassa myös henkiseen pääomaan eli koulutukseen, tutkimuksen ja tuotekehitykseen. Julkisia rakennuksia, kuten kouluja ja päiväkoteja, vaivaavat sisälmaongelmat on tarkoitus saada kuntoon laajalla korjausrakentamisohjelmalla.

Uusia työpaikkoja taas luodaan perustamalla "veturiyhtiö", joka auttaa yrityksiä vientiponnisteluissa ja rahoituksen löytämisessä. Rinteestä talouspolitiikan suunnanmuutos on välttämätön.

– Kasvu ei käynnisty itsestään, se on käynnistettävä. Loputtomien palkansaajien selästä revittävien leikkausten ja joustojen sijaan Suomi ja Eurooppa tarvitsevat työtä ja investointeja.

Rinne ei maininnut puheessaan, mistä varat talouden elvyttämiseen otettaisiin. Jos leikkauksia ei ole luvassa, vaihtoehtona on ottaa lisää velkaa.