1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verkkojulkaisut

Suomalaissivustoille ilmestyi Isistä panetteleva viesti – Viestintävirasto selvittää verkkohyökkäystä

Verkkohyökkäyksen kohteeksi on joutunut yksittäisiä suomalaisia sivustoja. Viestintäviraston käsityksen mukaan kyse on suhteellisen harmittomasta hyökkäyksestä.

verkkojulkaisut
Kuvakaappaus Warkauden lehden hakkeroidulta sivulta.
Kuvakaappaus Warkauden lehden hakkeroidulta sivulta.Lehtikuva

Useisiin suomalaisiin ja ulkomaisiin sivustoihin on kohdistunut verkkohyökkäys, jossa kurdiksi esittäytyvä henkilö panettelee terroristijärjestö Isisiä.

Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Ilta-Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan verkkohyökkäyksen uhreiksi ovat sunnuntaina joutuneet ainakin Satakunnan Kansan, Warkauden Lehden ja Iisalmen sanomien ja helsinkiläisen jujutsu-seuran verkkosivut. Sivustoille on ilmestynyt sunnuntaina kuva ja englanninkielistä tekstiä.

Viestintäviraston mukaan kyseinen hyökkäys on osa isompaa kokonaisuutta, joka on häirinnyt sivustoja maailmanlaajuisesti jo parin viikon ajan.

– Hakkeriaktivisti on etsinyt sivustolta heikkouksia, jotta sivuille voidaan lisätä omaa sisältöä. Tämän viikonlopun aikana tehdyt hyökkäykset on kaikki tehty haavoittuvaisille WordPress-sivustoille, kertoo johtava asiantuntija Jussi Eronen Viestintävirastosta.

"On mahdollista, että toiminta jatkuu"

Erosen mukaan Suomessa hyökkäyksen kohteena on ollut yksittäisiä sivustoja, maailmanlaajuisesti hyökkäys on kohdistunut joihinkin kymmeniin tuhansiin sivustoihin. Viimeisen muutaman päivän aikana hyökkäys on kohdistunut WordPress-sivustoille, mutta Erosen mukaan myös muut sivustot ovat joutuneet kyseisen hyökkäyksen kohteiksi.

Suomalaissivustoja häirinnyt verkkohyökkäys vaikuttaa Erosen mukaan kertaluonteiselta.

– Hyökkääjä käy lataamassa propagandaviestinsä ja se on sitten siinä. Tietoturvan kannalta tämä on kohtuullisen merkityksetön. Tämä on sellaista, mitä meillä Viestintävirastossa nähdään ja selvitetään koko ajan.

Sisällön poistamisen lisäksi sivustojen haavoittuvuudet tulee korjata, sillä niiden avulla myös muut hyökkääjät voivat käyttää sivustoa hyväkseen, Eronen muistuttaa.

Viestintävirasto selvittää parhaillaan, onko kyseisen hyökkäyksen kohteeksi joutunut julkisuudessa kerrottujen sivustojen lisäksi muita suomalaissivustoja.

Erosen mukaan on mahdollista, että verkkohyökkääjän toiminta jatkuu.

– Hyökkääjän toiminta näyttää kohtuullisen järjestelmälliseltä ja on mahdollista, että haavoittuvien sivustojen etsintä ja tämän viestin levittäminen jatkuu.

Lue seuraavaksi