Hyppää sisältöön

Professori: Kaksoiskansalaisuus on järjetön systeemi – "Aviopuolisoita ei meikäläisten lakien mukaan voi olla kovin monta, joittenkin lakien mukaan voi"

Suomen pitäisi luopua kaksoiskansalaisuusjärjestelmästä, sanoo Helsingin yliopiston Venäjän-tutkimuksen professori Timo Vihavainen.

Puolustusvoimien henkilöturvallisuusselvityshakemus. Kuva: Yle

Keskustelu kaksoiskansalaisuudesta nousi jälleen laajaksi puheenaiheeksi, kun Yle kertoi Puolustusvoimien panneen kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun. Venäjän-tutkimuksen professorin mielestä Suomen tulisi luopua koko kaksoiskansalaisuusjärjestelmästä.

– Ongelma on erityinen silloin, jos ollaan kaukana toisistaan kulttuurisesti ja yhteiskunnallisesti, Helsingin yliopiston Venäjän-tutkimuksen professori Timo Vihavainen sanoo.

– Maahan tulee pakolaisia ja heillä on sitten lähtömaan ja Suomen kansalaisuus, ei tässä ole mitään järkeä, Vihavainen sanoo.

Vihavaisen mielestä 2000-luvun alussa vallinnut euforinen ilmapiiri on tullut tiensä päähän.

– Kuviteltiin, että liberaali kehitys etenee jatkuvasti, mutta näinpä ei käynytkään.

Myös Itä-Suomen yliopistossa työskentelevä venäläistaustainen tutkija Olga Davydova on seurannut keskustelua tarkasti. Davydovan mielestä olisi pidettävä kirkkaana, keskustellaanko nyt Puolustusvoimien ja ulkoministeriön viroista sekä maan turvallisuuden kannalta keskeisistä tehtävistä vain ylipäätään kaksoiskansalaisuudesta.

– Valtion turvallisuuden kannalta keskeisiä tehtäviä voidaan säädellä, Davydova katsoo.

– Koko kaksoiskansalaisuusjärjestelmän romuttamisella rajoitettaisiin myös arjen toimintaa ja se vain politisoisi muun muassa Venäjän kansalaisuuden. Se olisi haitallista, Davydova sanoo.

– Jos pelätään, että Venäjä voi käyttää hyväkseen maanmiehiään, niin kaksoiskansalaisuuden hävittäminen ei poista ongelmaa.

Davydova sanoo, että maanmiehen määritelmä on varsin laaja, se ei ole sidottu vain kansalaisuuteen.

– Myös venäjänkielisyyteen ja -kulttuurisuuteen ja siihen, että suku on lähtöisin Venäjältä, Davydova summaa.

"Sotatilasta varmasti ongelmia"

Vihavainen sanoo, että sotatila on se äärimmäinen tilanne, jolloin kaksoiskansalaisuudesta varmasti koituu henkilöille ongelma. Hän viittaa siihen, että Venäjä pitää kaikkia Venäjän kansalaisia omina kansalaisinaan, vaikka heillä olisi muukin kansalaisuus.

Vihavainen korostaa, että hän ei suinkaan tarkoita yksin Venäjän kansalaisia, vaan myös kaikkien muiden kaksoiskansalaisuuksien kieltämistä Suomessa.

– Kaksoiskansalaisuus voisi toimia ehkä EU:n piirissä.

Kaksoiskansalaisuuden mahdollistamat ongelmat olivat pinnassa Ukrainan kriisin aikaan, kun Venäjä asettui puolustamaan Ukrainassa asuvia venäläisvähemmistöjä. Vihavainen muistuttaa, että taannoin myös Saksa sai maistaa samaa lääkettä.

– Siellä oltiin ihmeissään, kun suuri osa saksalaisia kannattikin Turkin presidentin kantaa, vaikka Saksassa oli eri näkemys asiasta, Vihavainen huomauttaa.

Vihavainen sanoo, että jos ajatellaan vaikka Saudi-Arabiaa tai muuta islamilaista valtiota, maan laki ja kulttuuri ovat hyvin erilaisia kuin meillä.

– Jos valtio myöntää kansalaisuuden, niin silloin pitää vaatia aika tiukkaa sitoutumista niihin sääntöihin ja velvollisuuksiin mitä siellä on.

Tutkija: Kaksoiskansalaisuus helpottaa arkea

Vihavainen korjaisi järjestelmää vielä, kun vähemmistöt ovat pieniä. Puolen miljoonan vähemmistö on jo sellainen, ettei se Vihavaisen mielestä ole hyväksi ehkä missään päin maailmaa. Vihavaisen mukaan irti pääseminenkin voisi myöhemmin olla vaikeaa.

– Meikäläisten lakien mukaan aviopuolisoita ei voi olla kovin montaa, joidenkin lakien mukaan voi, mutta meillä ei.

– Jos ihmisillä on molempien maiden kansalaisuus, niin voiko sitten jossain vaiheessa nopeasti vahtaa toisen vaihteen päälle, Vihavainen pohtii.

Tutkija Olga Davydova pitää raja-aitojen rakentamista ylipäätään ongelmallisena globaalissa maailmassa. Hän katsoo, että keskustelu on kapeakatseista, jos kaksoiskansalaisuudesta puhutaan vain valtiollisen lojaliteetin kannalta.

Davydovan tutkimusten ja kokemuksen mukaan monille kaksoiskansalaisuus on tärkeä yksinkertaisesti arjen sujuvuudenkin takia. Yhteydenpito lähtömaassa olevaan perheeseen, sukulaisiin ja ystäviin on helpompaa. Vihavaisen mielestä ihmisen on valittava kansalaisuutensa.

– Helpottuuhan se, ja kun näin suuria etuja sitten myönnetään, ajattelen nyt EU:n kansalaisuutta, joka Suomen kansalaisuuden myötä tulee, niin henkilön kyllä pitää sitten miettiä, valitseeko tämän vai sen toisen, Vihavainen sanoo.

Ylen perjantaina julkaisemassa kyselyssä valtaosa vastaajista sanoi kannattavansa mahdollisuutta kaksoiskansalaisuuteen, mutta piti sitä esteenä Puolustusvoimien ja ulkoministeriön virkoihin sekä muihin maan turvallisuuden kannalta keskeisiin tehtäviin. Taloustutkimuksella teetettyyn internetpaneeliin osallistui 1 050 vastaajaa.  Kaksoiskansalaisuuden mahdollistava käytäntö on Suomessa ollut mahdollinen vuodesta 2003 saakka.