Herätys: Presidentti vierailee Inarissa, pakkanen kiristyy ja Australian katolisessa kirkossa hyväksikäyttöjä

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Mies pyyhkii auton huurtunutta tuulilasia.
Seppo Haavisto / AOP

Presidentti juhlistaa saamelaisten kansallispäivää

Sauli Niinistö
Sauli NiinistöTiina Jutila / Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee tänään Inarissa saamelaisten kansallispäivän kunniaksi. Samalla juhlitaan saamelaisten pohjoismaista yhteistyötä, joka täyttää sata vuotta. Inarin-vierailu aloittaa lisäksi presidentin maakuntamatkat.

Tove on muutakin kuin muumimma

Taiteilija Tove Jansson valokuvattuna vuonna 1991.
Taiteilija Tove Jansson valokuvattuna vuonna 1991.Seppo Sarkinen / Yle

Tove Jansson tunnetaan maailmalla parhaiten muumeistaan, mutta hän loi loputtoman paljon muutakin, kokonaisen elämänfilosofian. Svenska Teaternin kantaesitys tuo näyttämölle kaksi eri ikäistä Tovea, rohkean, rakastavan rauhanpuolustajan ja sekä väärinymmärretyn että menestyneen taiteilijan.

Mäkkäreiden määrä vähenee

McDonald'sin ateria.
Ville Remsu/Yle

McDonald's-ravintoloiden määrä on pudonnut Suomessa tuntuvasti ja emoyhtiö jättää koko pohjoismaiden pikaruokamarkkinan lisenssikumppanin hoiviin. Mäkkäriyrittäjä Sirpa Kela sanoo Ylen Kova talous -haastattelussa, että hyperkilpailusta huolimatta yksittäisellä ravintolalla voi pyyhkiä hyvin.

Pakkanen kiristyy

Merisumu pakkanen Kaivopuisto Helsinki.
Antti Haanpää / Yle

Pakkanen kiristyy etelässä selvästi lähipäivinä. Ilmatieteen laitos on antanut tiistaille ja keskiviikolle pakkasvaroituksen Etelä-Suomeen, kun pakkasen odotetaan kiristyvän pariinkymmeneen asteeseen.

Australian katolisessa kirkossa hyväksikäyttöskandaali

Australian tutkimuskomission uusien tietojen mukaan seitsemää prosenttia Australian katolisen kirkon papeista on syytetty lasten hyväksikäytöstä vuodesta 1950 lähtien. Vuosien 1890–2015 välillä hyväksikäytettyjä uhreja on kaiken kaikkiaan 4 444. Uhrien keski-ikä tytöillä oli 10,5 vuotta ja pojilla 11,6 vuotta. Valtaosa uhreista oli poikia.

Sää löytää sinut. Nyt voit seurata paikkakuntasi säätä kätevästi Yle Uutisvahdissa. Lataa maksutta puhelimeesi tästä: http://yle.fi/uutisvahti