Serbit purkavat kaupunkia jakaneen muurin Kosovossa

Mitrovican kaupungin pormestarin mukaan muuri suojasi jalankulkijoita, albaaniväestö taas on pitänyt muuria provokaationa.

Kosovo
Kaksi puskutraktoria purkaa betonimuuria keskellä kaupunkia.
Puskutraktorit tuhosivat betonimuuria 5.2.2017 Mitrovican kaupungissa, Kosovossa.Valdrin Xhemaj / EPA

Serbit aloittivat riidanalaisen muurin purkamisen sunnuntaina Pohjois-Kosovossa sijaitsevan Mitrovican kaupungissa. Muurin rakentaminen aloitettiin tammikuussa Ibar-joen töyräälle. Muuri erotti kaupungin serbien asuttaman pohjoisosan ja albaanivoittoisen eteläisen osan.

Sunnuntaina kaksi puskutraktoria miehineen kaatoivat betonimuurin alas Ibar-joen rantatörmälle kolmessa tunnissa.

Kaksi metriä korkea ja sadan metrin pituinen muuri jakoi kaupunkilaisten mielipiteitä. Pohjoisen serbien hallitseman kaupunginosan pormestari Goran Rakicin mukaan muurin on tarkoitus suojata janlankulkijoita, jotka ylittävät pohjoisen ja eteläisen osien yhdistävää siltaa. Kosovon viranomaiset vaativat välittömästi muurin purkamista.

Euroopan unionin ulkopolitiikan johtaja Federica Mogherini otti muurin purkamisen ilolla vastaan. Hänen mukaansa "johtajat molemmin puolin osoittavat rohkeutta ja näkemystä purkamalla muurin ja keskittymällä siltojen rakentamiseen".

EU on tukenut viime aikoina Kosovon ja Serbian välisiä neuvotteluja. Tammikuussa sekä Kosovon ja Serbian johtavat vakuuttelivat haluaan lieventää kireitä välejään.

Lähde: AFP