Susi kaatui poikkeusluvalla Huittisissa

Riistakeskus myönsi viime viikolla  poikkeusluvan yhden suden kaatamiseen Köyliön laumasta.

susi
Susi lumisessa maastossa.
Yle

Säkylän Köyliön susilaumasta kaadettiin sunnuntaina yksi susi. Laumassa on 7-9 sutta. Naarassusi tapettiin Vampulassa Huittisissa.

Ammuttu, yksinäinen susi oli kiertänyt kolmen pihapiirin kautta. Lupaehtojen mukaan suden sai kaataa, jos se oli käynyt pihassa, koiratarhalla tai tuotantoeläinten pitopaikalla.

Jahtipäällikkö Jari Kallio kertoo, että jahti sujui lopulta varsin nopeasti.

– Siitä kun ajomiehille annettiin lupa lähteä liikkeelle, aikaa kului 20 minuuttia ja susi oli kaadettu.

Jahtiin osallistui 47 metsästäjää Köyliön, Huttisten ja Alastaron metsästysseuroista.

"Luvan vastustaminen ymmärrettävää"

Suomen riistakeskus myönsi yhden suden kaatoluvan viime viikolla. Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piirin mielestä poikkeusluvalle ei ollut perusteita.

– On ymmärrettävää, että he ovat oman asiansa päällä kuten mekin. Jokaisella on oikeutensa muodostaa oma kantansa tässäkin asiassa, jahtipäällikkö Kallio sanoo.

Metsästysseurat tuskin hakevat enää tälle jahtikaudelle uutta poikkeuslupaa, vaikka riiistakeskuksella on vielä myöntämättömiä lupia.

– Todennäköisyys sen saamiseen on huono, ensi jahtikaudella asia on sitten taas uudelleen pohdinnassa, mutta toivotaan, että jahtiin päästään joka vuosi.

"Nykyinen lupajärjestelmä on kankea"

Jahtipäällikkö Jari Kallio pitää nykyistä suden kaatoon oikeuttavaa lupajärjestelmää kaikkiaan kankeana.

– Oma näkemykseni on, että lupia pitäisi tulla vuosittain laumakohtaisesti automaattisesti ilman hakemusta vähintään yksi ja enemmän, jos susia on runsaasti tai niistä on kohtuutonta haittaa.

Huittisissa kaadettu susi lähetettiin maanantaiaamuna Luonnonvarakeskukseen Pohjois-Pohjanmaalle Taivalkoskelle tutkittavaksi.