Se alkoi vitsistä, mutta kasvoi hitiksi – kaksimielisesti nimetty jakkara on kerännyt kohta 20 000 euroa kesän herättäjäjuhlille

Herännäisyysliikkeen johtajan Paavo Ruotsalaisen nimikkotuolia "Paavon pallia" on myyty jo yli 200 kappaletta. Kampanja on osa Nilsiän herättäjäjuhlien varainkeruuta.

herättäjäjuhlat
Paavon pallien nikkaroija Erkki Rissanen ja idean äiti Eila Hiltunen istuvat Paavon palleilla.
Erkki Rissanen ja Eila Hiltunen "Paavon pallien" ympäröimänä. Sylissään heillä on Paavo- ja Riitta-nuket. Joonas Nieminen / Yle

Nilsiän keskustassa kirkon vieressä sijaitsevan liiketilan täytti maanantaiaamuna iloinen puheensorina. Riemuittavaa riitti, sillä ensi kesän herättäjäjuhlien varainkeruu on kääntymässä loppusuoralle, ja nyt oli aika avata tiloihin herättäjäjuhlakauppa ja juhlien infopiste.

Jo ennen kaupan avaamista 100 000 euron keräystavoitteesta oli koossa yli 70 000 euroa. Varoja oli saatu paitsi lahjoituksina, myös muun muassa talkoovoimin neulotuilla lapasilla ja sukilla.

Yksi tuote on ollut kuitenkin ylitse muiden: "Paavon palliksi" ristitty mäntypuinen tuoli, jota voi ostaa kolmessa koossa. Tähän mennessä tuoleja on myyty reilut 200 kappaletta yli 19 000 euron edestä.

Tuoliprojektin äiti, nilsiäläinen Eila Hiltunen sai idean tuotteeseen herännäisyyden johtajan Paavo Ruotsalaisen kotipaikassa Nilsiän Aholansaaressa. Paavon pirtissä nimittäin seisoo tänäkin päivänä Ruotsalaisen itsensä aikoinaan valmistama puutuoli.

Puujakkaroilla kerätään varoja kesän herättäjäjuhlia varten. Nilsiässä tänä vuonna järjestettävät herättäjäjuhlat ovat yksi kesän suurimmista kirkollisista juhlista.

Mutta siinä se pikku hiljaa kehittyi ja ajateltiin, että eihän tämä voi olla muu kuin "Paavon palli".

Erkki Rissanen

Tuolin nimi oli aluksi pelkkä vitsi

Nilsiäläinen Erkki Rissanen otti palliprojektin asiakseen noin puolitoista vuotta sitten ja kokosi ympärilleen aluksi noin kymmenen hengen nikkarointitiimin. Nyt "Paavon pallin" modernisoituja versioita on valmistunut jo yli 300.

Erkki Rissanen pitää kädessään minikokoista Paavon palli -puutuolia.
Joonas Nieminen / Yle

– Puuha suorastaan tempaisi meidät mukaan. Tuntimäärä on niin huima, että en ole sitä uskaltanut edes ajatella, Rissanen kertoo.

Mutta miten herättäjäjuhlien sanomaan sopii tuolin aavistuksen kaksimielinen nimi, "Paavon palli"? Erkki Rissanen myöntää, että aluksi nimitys oli pelkkä "savolainen vitsi" eikä siitä pitänyt tulla tuolin virallista myyntinimeä.

– Mutta siinä se pikku hiljaa kehittyi ja ajateltiin, että eihän tämä voi olla muu kuin "Paavon palli". Ajatelkoot kuka tahansa mitä tahansa, Rissanen nauraa.

Talkoolaisia koossa vasta murto-osa

Vaikka Nilsiän herättäjäjuhlien varainkeruu onkin sujunut myötätuulessa, talkoolaisten haalimisessa riittää vielä puuhaa. Heinäkuun juhlissa talkoolaisia pitäisi olla 1 500, kun nyt vapaaehtoisia on ilmoittautunut vasta noin 130.

Juhlien pääsihteeriä Simo Korkalaista ei vielä tässä vaiheessa kuitenkaan jännitä. Aikaisemmista herättäjäjuhlista on nimittäin opittu, että ilmoittautuminen talkoolaiseksi kiihtyy kevättä ja kesää kohden.

– Vasta huhtikuussa avautuu netissä suoraan työtehtäviin ilmoittautuminen. Sen pitäisi innostaa ihmisiä ilmoittautumaan. Mutta voihan se olla, että jossain kohtaa vielä paniikintynkääkin iskee, Korkalainen hymyilee.

Nilsiän herättäjäjuhlat (siirryt toiseen palveluun) järjestetään 7.–9. heinäkuuta. Juhlia vietetään Vanhan kirkon puistossa, jonne Paavo Ruotsalainen on haudattu.