"Siinä oli sama vedätyksen maku" – Vaasan urheilurakentaminen saa kovaa kritiikkiä

Vaasan kaupungin tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Heimo Hokkanen (kd.) katsoo huolestuneena kaupungin investointien budjetointia. Hokkasen mukaan ne eivät toteudu alkuperäisen suunnitelman mukaan, vaan rakentamisen edetessä hanke nielee koko ajan enemmän rahaa.

Urheilualueiden rakentaminen
Vaasan jalkapallostadionin rakennustöitä.
Vaasan uusi jalkapallostadion rakennusvaiheessa 2015. Vaasan kaupunki

Vaasan kaupungin tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Heimo Hokkanen tylyttää kaupungin investointien valmistelua.

Hokkasen mukaan investoinnit ovat usein olleet ylisuuria. Lähes kaikki hankkeet ovat ylittäneet alkuperäisen budjettinsa. Esimerkkinä hän mainitsee Elisa-stadionin ja Vaskiluodon sillan budjetoidut kustannukset– ja nyt jäähallikin näyttäisi olevan samalla tiellä.

– Joko tilaaja ei pysty kertomaan mitä haluaa ja sen takia ne nousee tai sitten sinne keksitään sellaista, mitä ei alkuperäisissä suunnitelmissa ollut, sanoo Hokkanen.

Tehdäänkö sitten tarkoituksella alibudjetointia?

– Kyllä tämä on ihan selvästi nähtävissä. Esimerkiksi, kun aiemmin jäähallin laajennusta tehtiin, niin siinä oli ihan sama vedätyksen maku. Kun vaan saadaan asia lähtemään eteenpäin niin sitten sinne voidaan lisätä ja lisätä. Tämä ei ole kaupunkilaisten ja veronmaksajien kannalta hyvä asia, me maksamme, sanoo Hokkanen.

Puun ja kuoren välissä

Heimo Hokkanen seuraa huolestuneena muun muassa Elisa-stadionin jatkuvasti kasvavaa rahanmenoa. Nyt rahaa tarvittaisiin vierasjoukkueen kannattajapäädyn sekä toisenkin päädyn wc-tiloihin ja se tarkoittaisi useita satojatuhansia euroja lisää.

Alun perin Elisa-stadionin kustannusarvio oli 11,3 miljoonaa euroa, mutta matkan varrella rahaa on jouduttu käyttämään paljon enemmän. Hokkasen laskujen mukaan summa on jo kuudentoista miljoonan euron luokkaa.

– Jos joku rakentaa omakotitalon niin kyllä se ajattelee, että siellä on vessa eikä sitä jälkeenpäin ruveta rakentamaan, laukoo Hokkanen.

Hän muistuttaa, että tavallisen kansalaisenkin on tehtävä tarkat budjetit talonsa rakentamiseen. Hokkasen mukaan investoinneissa luottamushenkilöt asetetaan usein puun ja kuoren väliin ja sanotaan, ettei tiloihin saada vuokralaisia, jos rakentamista ei tehdä loppuun.

Lopuksi Hokkanen heittää keskusteluun vielä "lisää löylyä" ja sanoo pelkäävänsä lumettomien talvien vaikutusta.

– Pelkään seuraavaksi, kun lunta ei enää talvisin ole, että tänne tulee se hiihtoputki ja sekin heittää monta milliä!