Tampere harkitsee Helsingin mallia – valtuutettu ja varamies jakaisivat kokouspalkkion

Pertti "Veltto" Virtasen tavasta poistua kaupunginvaltuuston kokouksesta ensimmäisen tunnin jälkeen nousi kohu viime syksynä. Tampere aikoo nyt tukkia valtuutettujen mahdollisuuden tuplapalkkion nostamiseen.

Tampereen kaupunginvaltuusto
Tampereen kaupunginvaltuusto kuuntelee pormestari Anna-Kaisa Ikosta
Petri Aaltonen / Yle

Tampere aikoo ottaa valtuuston kokouspalkkioissa käyttöön ns. Helsingin mallin.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että valtuutettu ja varamies jakaisivat noin parin sadan euron kokouspalkkion, jos valtuutettu on estynyt osallistumaan kokoukseen sairauden tai työesteen vuoksi. Jos valtuutettu on esteellinen tietyn asian käsittelyyn ja poistuu pykälän käsittelyn ajaksi, molemmille maksettaisiin palkkiot.

– Kyllä tätä pitää tässä vaiheessa pohtia ja varmasti tämä esitys on ihan vakavalla mielellä tehty, valtuuston puheenjohtaja Sanna Marin sanoo.

– Helsingissähän tällainen malli on käytössä eli tämä voisi tuoda meillekin välineitä siihen, että valtuutetut pysyisivät mahdollisimman hyvin kokouksessa, kun heidät on sinne valittu kunnallisvaaleissa.

Velton toiminta nosti asian esiin

Tuplapalkkioiden nostamisesta nousi kohu viime syksynä, kun Pertti "Veltto" Virtasen tapa poistua kokouksesta heti tunnin jälkeen nousi otsikoihin. Virtanen perusteli tuolloin menettelyään halullaan antaa varavaltuutetulle tilaa ja palkkio.

Velton anteliaisuuden eli tuplapalkkion nostamisen koettiin käyvän tamperelaisten veronmaksajien kukkarolle.

Valtuutetun ja varavaltuutetun samaan kokoukseen osallistumisen arvioitiin myös pitkittävän kokousta tarkoituksellisesti, jos kaikki haluavat ääneen asiassa.

Korotuksia kokouspalkkioihin

Tampere aikoo myös korottaa luottamushenkilöiden kokouspalkkioita.

Kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsenet saisivat jatkossa 220 euroa. Nykyisellään he kuittaavat tunnin läsnäolon jälkeen 180 euron suuruisen palkkion. Myös lautakuntien jäsenten palkkioihin esitetään korotuksia.

Kovinta korotusta kaavaillaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle - vuosipalkkio aiotaan nostaa nykyisestä 6000 eurosta 8000 euroon.

Pormestarille lisäeuroja ei heruisi, vaan palkka pysyisi reilussa 14 500 eurossa kuukaudessa. Apulaispormestarien palkkapussi pullistuisi noin tuhannella eurolla 7 500 euroon kuukaudessa.