1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kymenlaakso

Perussuomalaisten Juho Eerolalta ei heru ymmärrystä kaksoiskansalaisille – "Henkilöt valitkoon, kumpaa herraa tahtovat palvella"

Eerolan mukaan kaksoiskansalaisuuteen kohdistuvissa rajoituksissa olisi huomioitava Venäjän lisäksi myös Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta tulevat kahden maan kansalaiset.

Kymenlaakso
Kansanedustaja Juho Eerola on ehdolla kuntavaaleissa 2017.
Antti Ojala / Yle

Kunnallisvaaleissa ehdokkaana oleva kansanedustaja Juho Eerola (ps.) pitää poikkeuksellisena, että Venäjän kansalaisella on ylipäätään mahdollisuus päästä Suomessa korkeaan sotilaalliseen virkaan.

Eerolan mukaan Venäjän kansalaisuuden omaavien henkilöiden valinta tärkeisiin operatiivisiin virkoihin on selkeä turvallisuusuhka Suomelle.

Yle uutisoi viime viikolla, että Puolustusvoimat on alkanut kohdella Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisuuden omaavia henkilöitä eri tavoin kuin aiemmin.

Eerolan mukaan Suomella on edessään hyvin tärkeät sisäiseen turvallisuuteen liittyvät selvitykset.

Tämä kaksoiskansalaisuuteen liittyvä ongelma ei ole pelkästään venäläisiin liittyvä ongelma.

Kansanedustaja Juho Eerola (ps.)

Eerola kuitenkin painottaa, että kaksoiskansalaisuuteen kohdistuvissa rajoituksissa on myös huomioitava Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta tulevat kahden maan kansalaiset, eikä keskittyä yksinomaan Venäjään.

– Tämä kaksoiskansalaisuuteen liittyvä ongelma ei ole pelkästään venäläisiin liittyvä ongelma.

"Itselleni on riittänyt Suomen kansalaisuus"

Presidentti Tarja Halonen kertoi viikonloppuna, ettei hyväksy kaksoiskansalaisten kohtelua yhtenä ryhmänä. Hän vertasi (siirryt toiseen palveluun) kaksoiskansalaisten joukkorajoituksia jopa juutalaisvainoihin. Eerola tyrmää tällaiset rinnastukset.

– En ole pitkään aikaan ymmärtänyt, mistä presidentti Halonen näitä vertauksia ja ideologioita hakee.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan kaksi kolmaosaa vastaajista ilmoittaa, että kaksoiskansalaisilta pitäisi estää pääsy Puolustusvoimien ja ulkoministeriön virkoihin sekä muihin turvallisuuteen vaikuttaviin tehtäviin. Yli puolet kannattaa kuitenkin kaksoiskansalaisuuden säilyttämistä.

Hallitus selvittää tällä hetkellä, miten kaksoiskansalaisia tulisi kohdella heidän hakiessaan sotilaallisiin tehtäviin tai turvallisuustehtäviin.

Nykyään pystyy sanomaan vapaammin. Silloin kun aloitin yleisönosastoihin kirjoitteluni ja kampanjointini, uhattiin jopa töistä erottamisella.

Kansanedustaja Juho Eerola (ps.)

Eerolan mukaan kaksoiskansalaisuus tarvitsee nyt täsmennystä.

– Ratkaisuna sanoisin, että henkilöt valitkoon kansalaisuutensa, kumpaa herraa tahtoo palvella. Se on joko tai. En oikein aina ymmärrä tällaista kaksoiskansalaislogiikkaa. Itselleni on riittänyt Suomen kansalaisuus.

Venäjän-tutkimuksen professorin Timo Vihavaisen mielestä Suomen pitäisikin luopua kokonaan kaksoiskansalaisuusjärjestelmästä.

Politiikan retoriikka muuttunut vapaammaksi

Vuosikymmenen politiikassa mukana ollut Eerola on huomannut politiikan muuttuneen vapaamuotoisemmaksi.

– Nykyään pystyy sanomaan vapaammin. Silloin kun aloitin yleisönosastoihin kirjoitteluni ja kampanjointini, uhattiin jopa töistä erottamisella kun kerroin esimerkiksi maahanmuuttoon liittyviä seikkoja.

Eerola kertoo saaneensa joka kerta runsaasti vastalauseryöppyjä. Sitä tulee edelleen, mutta palaute on muuttunut myös positiivisempaan suuntaan.

Eerola suhtautuu itse kriittiseen palautteeseen kylmän viileästi.

– Asiat pitää sanoa suoraan ja pitää voida nimetä ja alleviivata. En pidä perinteisestä poliittisesta liturgiasta, jossa kaunistellaan ja parfymoidaan suusta suollettu hengentuote sillä lailla ettei vaan kukaan loukkaantuisi.