1. yle.fi
  2. Uutiset

YK: Lapsiuhrien määrä Afganistanissa nousi dramaattisesti

Maastoon jääneet räjähteet tappavat lapsia yhä enemmän

Ulkomaat
Teenmyyjä valmistaa juotavaa lähellä Kabulia.
Teenmyyjä valmisti juotavaa lähellä Kabulia lauantaina.Wakil Kohsar / AFP

Afganistanin konfliktissa kuolleiden tai vammautuneiden lasten määrä kasvoi viime vuonna dramaattisesti. YK:n tuoreen raportin (siirryt toiseen palveluun)mukaan lapsiuhrien määrä nousi 24 prosentilla verrattuna vuoteen 2015.

Siviiliuhrien määrä Afganistanin konfliktissa oli raportin mukaan muutenkin kasvussa. Väkivaltaisuuksissa kuoli tai haavoittui lähes 11 500 siviiliä.

Väkivaltaisuuksissa kuoli yhteensä 3 498 ja haavoittui 7 920 ihmistä. Heista kolmannes oli lapsia. Se on kolme prosenttia enemmän kuin vuonna 2015.

Konfliktissa kuolleiden määrä oli hieman laskenut edellisvuodesta, mutta samaan aikaan haavoittuneiden määrä oli kasvanut selvästi.

Maastoon jääneet räjähteet tappavat lapsia – siviilialueilla yhä enemmän taisteluita

Siviilejä kuoli erityisesti taisteluissa Afganistanin turvallisuusjoukkojen ja kapinallisryhmien välillä. Raportin mukaan taistelut ovat siirtyneet yhä enemmän kyliin ja lähemmäs kaupunkeja.

Myös itsemurhaiskut ja muut räjähdykset vaativat siviiliuhreja. YK on huolissaan siitä, että afgaanilapsia kuolee yhä enemmän maastoon jääneiden räjähteiden vuoksi, sillä taistelut ovat levinneet yhä enemmän asutusalueille.

– Lapsia on kuollut, sokeutunut, rampautunut tai he ovat tahattomasti aiheuttaneet ystäviensä kuolemia, kun he leikkivät sodan osapuolten jälkeensä jättämillä räjähteillä, YK:n korkein ihmisoikeusedustaja Zeid Ra’ad al-Hussein sanoi sanomalehti The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun)mukaan.

Ilmaiskuissa kuoli viime vuonna enemmän siviilejä kuin kertaakaan sitten vuoden 2009. Eniten siviilejä tappavat kapinallisryhmät, sillä 61 prosenttia uhriesta oli niiden toimien seurausta. Talibanin lisäksi myös äärijärjestö Isis on vahvistunut Afganistanissa. Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi