Lapsuuden traumasta voi tulla parisuhteeseen iso taakka – "Olemme hyviä peittelemään omia pahoja kokemuksia"

Lapsuudessa koettu rakkauden ja luottamuksen puute ovat tyypillisiä ihmisten kipukohtia. Hyvä itsetunto suojaa suhdekriisissä.

parisuhde
Nainen ja mies istuvat järven rannalla.
Heli Mäkikauppila / Yle

Jari Koponen ei olisi halunnut riidellä. Koko matkan töistä kotiin hän mietti, miten välttäisi ärsyttämästä vaimoaan eikä hermostuisi itse. Riita kuitenkin syntyi, ja taas jostain arkisesta asiasta.

– Riidan päätteeksi hajotin käteni. Iskin konkreettisesti luun poikki.

Vihasta tulee aikapommi, kun sen kätkee sisälleen. Koponen oli padonnut pahaa oloa, epävarmuutta ja vihaa pitkään. Tunteet purkautuivat salamana, ja hän iski nyrkkinsä vanerilevyyn.

Ennen sitä hänen lapsensa oli tullut kertomaan, että sisarukset eivät ota mukaan leikkiin. Koponen vastasi, ettei hätää, isä tulee ihan pian. Sitten lapsi laittoi oven kiinni nätisti.

– Ovi kolahti tavalla, joka iski sähköiskut minun sisälle.

Tunnemyrsky syntyi vastakkaisista tunnelmista. Riita vaimon kanssa ahdisti. Oven sulkeminen toi yhtäkkiä mieleen muiston, kuinka Koposen pelottava ukki paiskasi tuvan oven raivoissaan kiinni niin, että talo tärisi pitkään. Riidan jälkeen Koponen kuitenkin rauhoitteli isänä lastaan lempeästi ja tytär oli kiitollinen.

Sellaista läsnäoloa Koponen ei koskaan itse saanut kokea lapsuudessaan.

Yhteisöpedagogi Jari Koponen
Jari Koponen työskentelee yhteisöpedagogina.Antti Karhunen / Yle

Pahat muistot painetaan piiloon

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kertoo, että monet vanhat muistot ja traumat aktivoituvat parisuhteen aikana.

– Olemme hyviä peittelemään omia pahoja kokemuksia. Vanhat muistot voivat tulla voimalla esiin. Ne voivat nousta hyvin kaukaa ja heijastuvat parisuhteeseen, Väestöliiton Vaara kuvailee.

Lapsuudessa koettu rakkauden ja luottamuksen puute ovat tyypillisimpiä ihmisten kipukohtia.

Jari Koponen oli lapsesta saakka padonnut vihan ja epävarmuuden tunteita, joita hän koki turvattomassa kodissa. Hän opetteli olemaan aina kiltti ja haki miellyttämällä hyväksyntää muilta. Lopulta tukahdetut tunteet tulivat esille musertavana masennuksena ja parisuhdeongelmina.

Käsittelemättömät haavat rikkovat ihmissuhteita

Nykyisin Jari Koponen työskentelee yhteisöpedagogina ja hänen havaintonsa mukaan parisuhdeongelmat ovat vain harvoin vuorovaikutusongelmia kahden aikuisen välillä. Useammin parisuhdeongelmat johtuvat siitä, että toinen tai molemmat kipuilevat omissa haavoissa, joita ei ole käsitelty.

– Jos kaksi aikuista voi itsensä kanssa hyvin, on vain järjestelykysymys, kuinka he löytävät tavan hyvään vuorovaikutukseen.

Viimeistään aikuisena on hyvä käsitellä omia traumoja, jotta ne eivät häiritse ihmissuhteita tai vanhemmuutta. Koposen näkemyksen mukaan parisuhteen osapuolten on hyvä käsitellä ensisijaisesti omassa elämässä sattuneita ikäviä asioita. Kun yksilö eheytyy, parisuhdekin toimii paremmin.

– Siten molemmat voivat syntyä uudestaan omaksi itsekseen ja nauttia parisuhteen tanssista.

Itsetuntemus suojelee parisuhdettakin

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen on hiukan eri linjoilla kuin yhteisöpedagogi Jari Koponen. Vaarasen näkemyksen mukaan on mahdotonta sanoa suoralta kädeltä, pitääkö ensin hoitaa yksilön vai parisuhteen ongelmia.

– Yleinen väärinkäsitys on, että kummankin suhteen osapuolen pitäisi laittaa itse pää kuntoon ensin, ja keskittyä vasta sitten parisuhteeseen. Mutta ei parisuhde jaksa odottaa. Ihminen ei jaksa rakkaudettomuutta ja yksinäisyyttä loputtomiin, sanoo Väestöliiton Heli Vaaranen.

Vaaranen kehottaa miettimään terapeutin kanssa, minkä ongelman aukaisemiseen keskitytään ensimmäisenä. Hänen mukaan yli 80 prosenttia hyötyy parisuhdeterapiasta.

Ihminen ei jaksa rakkaudettomuutta ja yksinäisyyttä loputtomiin

Heli Vaaranen

Jos on jo lapsena jäänyt vaille hyväksyntää, huomiota ja rakkautta, mieli voi kolhiintua ja itseluottamus jää aikuisena heikoksi. Huono itseluottamus ja parisuhde voivat joskus olla huono yhtälö.

Aluksi valloittava parisuhde kantaa molempia, mutta jonkin ajan päästä heikon itsetunnon omaava saattaa tietämättään hakea liikaa tukea toisesta.

On inhimillistä, että omia kipukohtia on vaikea tunnistaa ja sanoittaa kumppanille. Silloin parisuhteen vuorovaikutus takkuaa.

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Vaaranen kehottaa tutkiskelemaan rohkeasti omia tunteitaan ja hakemaan apua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

– Itsetuntemus on nykyisin yksi tärkeimmistä asioista, joilla ihminen voisi suojella itseään ja tunteitaan tässä melko mahdottomassa maailmassa.

Väestöliiton nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun) voi lähettää maksutta kysymyksiä terapeutille. Parisuhdepalveluille on kysyntää, sillä parhaimmillaan päivässä 50 000 ihmistä käy Väestöliiton nettisivuilla katsomassa parisuhdetestejä (siirryt toiseen palveluun).