1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lemmikkieläimet

19-vuotiaan Tessu-koiran tarina sulatti suomalaisten sydämet: "Muutama koirakaverikin kävi onnittelemassa"

Tutkimuksen mukaan onnellisuudella ja pitkäaikaisella koiralla on yhteys. Tutkimuksesta kertoneen uutisen tähti Tessu-koira kerää sympatiaa Facebookissa.

lemmikkieläimet
Kaksi tyttöä ja poika silittämässä vaaleaturkkista koiraa. Koira on 19-vuotias.
Tutkimuksen mukaan onnellisuuden ja pitkäaikaisen lemmikin välillä on yhteys. Tessa-koira on iäkkäämpi kuin Lokan perheen kolme lasta.

Ylen perjantaina julkaisemassa artikkelissa kerrottiin miten haukkuva perheenjäsen lisää tutkitusti ihmisten onnellisuutta. Jutussa oli haastateltu stressi- ja hyvinvointitutkija Heimo Langinvainiota. Hänen viestinsä oli selvä:

– Mitä kauemmin ihmisellä on ollut koira, sitä onnellisempi hän on.

Jutussa kerrottiin myös 19-vuotiaasta Tessu-koirasta, joka on vanhempi kuin perheen lapset Valtteri, 16, Veera, 16, ja Eevi, 14.

Mikkelin Otavassa asuvan Lokan perheen lemmikki sulatti suomalaisten sydämet. Tessun tarinan näki yksistään Facebookin kautta lähes 800 000 suomalaista.

Artikkeli keräsi viikonlopun aikana tuhansia tykkäyksiä, jakoja ja kommentteja. Iso osa kommenteista oli onnitteluja. Tessun syntymäpäiviä vietettiin juuri lauantaina.

– Ei osattu kuvitellakaan miten paljon se tavoitti ihmisiä. Onnitteluja ja viestejä tuli sähköpostilla, Facebookiin ja Whatsappin kautta ja osa kävi kotonakin onnittelemassa. Muutama koirakaverikin kävi onnittelemassa, Janne Lokka kertoo.

– Ei osattu miettiä, että siitä noin iso onnitteluvyöry lähti käyntiin.

Syntymäpäiviä Otavassa vietettiin perjantai-illasta alkaen. Sankari otti kohun rauhallisesti, vietti aikaa vieraiden seurassa ja kävi välillä ruokakupilla.

– Kupissa oli välillä lettuja, väillä broilerin filettä ja välillä nakin paloja. Kaikkea, mitä Tessu tykkää.

Tessu täytti 19 vuotta viikonloppuna.
Vilma Ruokoski / Yle

Välillä mummolaan lepäämään

Tessu jaksoi juhlia ja otti tohinan rauhallisesti, mutta sunnuntaina ikäkoira vetäytyi pellon poikki "mummolaan". Ikähauva ilmoittaa mummolaan lähdöstä haukahtamalla muutaman kerran pihamaalla.

– Tessu lähtee usein mummon luokse lepäämään, kun muut arkipäivisin töissä tai koulussa, Janne Lokka kertoo.

Tessun kuntoa Lokka pitää ikään nähden hyvänä. Näkö ja kuulo ovat jo hieman huonontuneet ja päivittäiset lenkit lyhentyneet. Kahdesti päivässä Tessu tekee silti vajaan kilometrin lenkin.

"Oot sydäntenmurskaaja"

Tessun syntymäpäivä keräsi kosolti onnitteluita myös Yle Mikkelin Facebook-sivulle (siirryt toiseen palveluun). Alla muutama poiminta kommenttijonosta.

Yksi ensimmäisistä onnittelijoista oli Ida Niinimäki, jonka perheessä on varsin nuori hännänheiluttaja.

.

Pontus, 9 kuukautta.
Ida Niinimäki.

Onnea ihanalle Tessulle toivottaa Pontus nuorikko 9kk omistajineen. Tessulla olisi varmasti hyviä neuvoja meidän touhottajalle että välillä vois ottaa ihan iisistikin! Oot sydäntenmurskaaja Tessu ❤, Ida Niinimäki ylisti.

14,5 vuotias Sydneyssä ja Hong Kongissa nuoruutensa ja nyt eläkepäiviä Suomessa viettävä Standardi Schnauzeri Disney onnittelee Tessua, Anna Gran onnitteli.

Onnea Tessulle! Tässä meidän alaskanhusky Nikola joka on 19v7kk. Nikola on oikea rautamuori joka viettää nykyään ansaittuja eläkepäiviään sisällä. Nikola juoksi aikoinaan 561 km Scandream'99 rekikoirakilpailussa, valjakko tuli 6. sijalle, viestitti Sirpa Saarinen.

Leila Salokoski-Tallqvist ja suomenlapinkoira Oula lähettivät onnittelut kuvan kera.

Oula onnittelee Tessua.
Leila Salokoski-Tallqvist

Tessulle kovasti onnea ja terveitä päiviä!!, Salokoski-Tallqvist kirjoitti.

Lue seuraavaksi