Tutkimus: Ylinopeudet vähenivät – yhtenä syynä korotetut rikesakot

Rikesakkojen lisäksi myös automaattisen liikennevalvonnan lisäys vaikutti ylinopeuksiin.

Kotimaa
Automaattinen liikennevalvontakamera tien reunassa.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Rikesakkojen korotus on tuoreen tutkimuksen perusteella yhtenä syynä ylinopeuksien vähenemiseen. Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tutkimuksen mukaan ylinopeudet vähenivät valta- ja kantateillä yhdeksän prosenttia rikesakkojen korotusten jälkeen.

Tutkimuksessa verrattiin korotusten ensimmäistä voimassaolovuotta, eli aikaväliä vuoden 2015 syyskuusta vuoden 2016 elokuuhun, vuoteen ennen korotusta, eli aikaväliä syyskuusta 2014 elokuuhun 2015. Tutkimuksen perusteella ylinopeudet vähenivät suhteellisesti eniten kameratolppien ja valvonta-autojen kohdalla.

Teiden varsilla olevilla automaattisilla mittausasemilla, joilla ei ole poliisin kameravalvontaa, yli 10 km/h -ylinopeutta ajaneiden autojen määrä väheni noin yhdeksän prosenttia. Tutkimuksen mukaan keskinopeudet laskivat 0,4 kilometrillä tunnissa liikenteen automaattisilla mittausasemilla.

Yliopistotutkija Mikko Aaltonen sanoo tiedotteessa, että saadut tutkimustulokset ylinopeuksien vähenemisestä vastaavat kansainvälistä tutkimusnäyttöä. Tutkimuksen perusteella myös automaattisen liikennevalvonnan lisääminen tutkitulla ajanjaksolla voi myös osaltaan vaikuttaa tuloksiin.

– Tulokset viittaavat siihen, että sakkotason korotuksella on lievä ylinopeuksia vähentävä vaikutus, sanoo Mikko Aaltonen.

Ylinopeustulokset ovat osa raporttia, joka koskee yli- ja keskinopeuksia rikesakkojen korotusten jälkeen. Tutkimuksen loppuraportti julkaistaan tämän vuoden huhtikuussa.