Kenestä Helsingin iso kiho? – Tältä pormestaripörssi näyttää juuri nyt

SDP:n Tuula Haatainen ja keskustan Laura Kolbe ovat vahvistaneet, että pyrkivät Helsingin pormestariksi. SDP päättää ehdokkaansa ensi viikolla.

pormestarit
Tuula Haatainen
Tuula HaatainenHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helsingin pormestarikisa sai viikonloppuna peräti kaksi uutta nimeä, kun tulevaa tehtävää vahvistivat tavoittelevansa sekä SDP:n Tuula Haatainen että keskustan Laura Kolbe.

Haatainen ilmoitti asiasta tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina. Kansanedustaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja totesi haluavansa, että "Helsinki on innostava, turvallinen ja tulevaisuususkoinen kaupunki, jossa ketään ei jätetä oman onnensa nojaan".

Hän piti tärkeänä, että kaupungissa tulee toimeen myös "tavallisen ihmisen" palkoilla. Esimerkiksi yksin elävät joutuvat Helsingissä usein liian tiukille, Haatainen sanoi ja tähdensi, että asuntopolitiikan on tuettava parempaa ja kohtuuhintaista asumisen tasoa.

Haatainen on toiminut aiemmin muun muassa opetus- sekä sosiaali- ja terveysministerinä. Hän on toiminut myös Helsingin apulaiskaupunginjohtaja.

SDP on tällä hetkellä Helsingin kolmanneksi suurin puolue. Vaikka pormestari nimetään suurimmasta puolueesta, lähtee Haatainen tavoittelemaan paikkaa tosissaan.

– Meillä on hyvät asetelmat, hyvä ehdokaslista ja minä annan tähän täyden panokseni mukaan, sanoo Haatainen.

Helsingin sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Hanna Isbom kertoo, että virallinen vahvistus SDP:n pormestariehdokkaasta saadaan viikon kuluttua pidettävässä ylimääräisessä piirikokouksessa. Uusia nimiä voi vielä nousta esiin.

Keskustan Kolbe: Olen käytettävissä

Myös keskustan kaupunginvaltuutettu, professori Laura Kolbe ilmoitti ehdokkuudestaan eilen sunnuntaina; hän kertoi asiasta yhteisöpalvelu Facebookissa. Ehdokkuudesta kirjoitti myös Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Kolbe sanoi lehdelle, että hän on käytettävissä, jos piirihallitus tekee sellaisen esityksen.

Kolme varmaa nimeä: Sinnemäki, Arhinmäki, Raatikainen

Pormestariehdokkaansa ovat tähän mennessä valinneet vihreät, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset.

Vihreiden Anni Sinnemäki löi vastaehdokkaansa Pekka Saurin viime viikolla. Vasemmistoliitto nimesi kansanedustaja Paavo Arhinmäen ehdokkaakseen marraskuussa (siirryt toiseen palveluun), perussuomalaisten ehdokas on puolestaan kansanedustaja Mika Raatikainen.

Helsingin kaupunginvaltuuston suurin puolue kokoomus ei ole toistaiseksi nimennyt pormestariehdokastaan. Keskustelua mahdollisesta ehdokkuudesta on käyty ainakin Jan Vapaavuoren ympärillä. Hän sanoi Ylelle tammikuussa, että kertoo aikeistaan seuraavien viikkojen aikana. Vapaavuori on entinen kansanedustaja ja ministeri ja työskentelee nykyään Euroopan investointipankin varapääjohtajana. Hän kuvaili päätöstä erittäin hankalaksi.

Ylen joulukuussa teettämän puoluekannatusmittauksen mukaan Helsingin suurimman puolueen asemasta käyvät tiukkaa kisaa juuri vihreät ja kokoomus: tuolloisessa kyselyssä vihreillä oli hieman enemmän kannatusta kuin kokoomuksella. Kuntakohtaisten mittausten tulokset ovat kuitenkin epävarmempia kuin valtakunnallisissa kyselyissä.