Paratiisisaarella pian uusi omistaja? "Kauppaneuvottelut ovat vakavassa vaiheessa"

Keskellä Oulujärveä sijaitsevan Ärjänsaaren myynti on kalkkiviivoilla. Loppukirin pituutta on kuitenkin vaikea arvioida, sillä kaikki on varmaa vasta kun nimet ovat paperissa.

Kainuu
Ärjänsaari Oulujärvessä
Ärjänsaaren myyntikohde on merkitty varatuksiTenho Tornberg

Kainuun merellä eli Oulujärvellä sijaitsevan paratiisisaaren myyntikohde on merkitty varatuksi. Tämä kertoo siitä, että Ärjänsaari voi vaihtaa omistajaa aivan millä hetkellä tahansa.

– On ihan normaali käytäntö, kun kauppaneuvottelut ovat vakavassa vaiheessa, että kohde merkitään varatuksi, etteivät muut elättele turhia toiveita, UPM Metsän myyntipäällikkö Riitta Väisänen kertoo.

Saaren nykyinen omistaja UPM laittoi saaren vapaaseen tarjouskilpailuun viime elokuussa. Myyntiprosessi on kaksivaiheinen, jossa ensin ostajat tekivät alustavat ja ei-sitovat tarjoukset. Näiden joukosta valittiin sopivimmat ostajaehdokkaat toiselle tarjouskierrokselle ja jatkoneuvotteluihin.

Miten pitkään lopullista kädenvääntöä kaupasta käydään, sitä on vaikea arvioida.

– Sen jos osaisin sanoa, olisin ennustaja-akan hommissa, toteaa Väisänen.

Ärjänsaaren vuokramökkejä
Ärjänsaaressa sijaitsee myös lomamökkejä, jotka kuuluvat kauppaan.Hanne Kinnunen / Yle

Kiinnostus Ärjänsaarta kohtaan on ollut aktiivista, ja varteenotettavia tarjouksia on tullut useita. Myyntikohteeseen kuuluvat myös saaressa olevat rakennukset. Myyjällä on tiedossa se miten paljon euroja tarvitaan saaren ostamiseksi. Tästä asiasta suu pidetään kuitenkin tiukasti supussa.

– Tiedän hintatason, mutta sitä en kerro. Lopputulosta ei tiedetä, ja kaikki on varmaa vasta siinä vaiheessa, kun nimet ovat paperissa, Väisänen sanoo.

Ärjällä kirjava historia

Ärjänsaaren historia on värikäs. Esimerkiksi lappalaiset ovat käyttäneet saarta laidun- ja riittipaikkana. Sisävesillä toimivat merirosvot pitivät saarta tukikohtana 1860-luvulla. Lomailukäyttöön saari otettiin 60 vuotta myöhemmin, kun se siirtyi Kajaanin Puutavara Osakeyhtiön omistukseen. Saaressa sijaitsee viisi kiinteistöä ja sen kokonaispinta-ala on runsaat 270 hehtaaria.

– Se on ainutlaatuinen kohde niin myyjälle kuin ostajalle. Siinä on paljon enemmän asioita kuin tavallisen metsätilan myynnissä. Yksi haaste on se, että kohde on herättänyt paljon kiinnostusta tiedotusvälineissä, ja puheluita on tullut paljon. On ihan mukavaa, kun se kiinnostaa, Väisänen sanoo.

Ärjänsaaressa on pitkiä hiekkarantoja.
Ärjänsaaressa on pitkiä hiekkarantojaHanne Kinnunen / Yle

Paikallisille ihmisille saarella on iso merkitys, eikä mikään ihme, sillä saarta ympäröivät poikkeuksellisen hienot hiekkarannat ja sitä onkin kutsuttu myös Kainuun Rivieraksi ja Suomen Hawaijiksi.

– Saaressa on paljon erityispiirteitä. Toisaalta, vaikka se on yhtiön omaisuutta, sitä on henkisesti omittu monelle taholle, Väisänen naurahtaa.

Monia askarruttaa jokamiehenoikeuksien säilyminen saaressa uuden tulevan omistajan myötä. Suomessa on laajat jokamiehenoikeudet, joiden rajoittaminen ei ole helppoa. Lopulta on kuitenkin maanomistajan päätettävissä mitä hän alueellaan tekee ja se voi vaikuttaa ulkopuolisten oikeuksiin liikkua saarella.

Yksi haaste on se, että kohde on herättänyt paljon kiinnostusta tiedotusvälineissä ja puheluita on tullut paljon.

Riitta Väisänen

Ärjänsaari kuluu Natura 2000-ohjelmaan ja valtakunnalliseen rantojensuojeluohjelmaan. Saaressa on rakennushistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja muinaismuistolain nojalla rauhoitettuja alueita. UPM ei ole kuitenkaan asettanut mitään erityisiä ehtoja kohteen myynnille.

– Emme voi asettaa ehtoja, ettei sitä myydä vaikkapa punatukkaisille – ei sellaista voi tehdä. Niin luonnonsuojelijoilla kuin kaikilla muillakin on ollut mahdollisuus ostaa saari tässä avoimessa tarjouskisassa.