Hyppää sisältöön

Koiravaljakko matkaa itärajaa pitkin noin 1000 kilometriä – "Vaaroihin on valmistauduttu"

Kontiolahdella asuva Juha Romppanen kunnioittaa harvinaisella matkalla edesmennyttä isäänsä ja satavuotiasta Suomea.

Juha Romppanen on treenannut ahkerasti tulevaa matkaansa varten. Kuva: Niina Rintala / Yle

Koiratarhoista alkaa kuulua innostunutta haukuntaa. Iso valjasnippu Juha Romppasen käsissä on koirille merkki edessä olevasta treenistä. Romppanen on kotonaan Kontiolahden Varparannalla valmistautunut ahkerasti matkaan, joka alkaa etelästä Virolahdelta ja päättyy kolmen valtakunnan rajalle.

Koirat on treenattu itärajan kestävään kuntoon, ja reissuun Romppanen lähtee tiistaina.

Kymmenessä minuutissa valjakko on valmis suuntaamaan jäälle. Pian korvissa kuuluu vain jalasten ja koirien jalkojen tuoma suhina lumea vasten.

– Tämä on minulle hetki pois hälinästä, pääsen rauhoittumaan. Se on pääsyy siihen, miksi minun on pakko päästä reissuun.

Lisäksi Romppanen haluaa itärajan seikkailullaan kunnioittaa edesmennyttä isäänsä, joka elinaikanaan opetti pojalleen selviytymistaitoja luonnossa.

– Pitää myös muistaa, että tänä vuonna juhlitaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä. Lähden matkalle kunnioittamaan veteraaneja. Toki ei ole sodan pelkoa, mutta olosuhteet ovat lähes samanlaiset kuin silloin.

Vaaranpaikat on huomioitu etukäteen

Vähäisen lumimäärän vuoksi Romppasen on alkumatkasta taitettava matkaa jalkaisin. Jalaksille hän pääsee Tohmajärvellä. Valjakolle tulee juoksumatkaa silti noin tuhat kilometriä.

Ylimääräistä jännitystä matkalta ei haeta. Romppanen sanoo lähtevänsä reissuun nöyrin mielin.

– Vaaroihin on valmistauduttu hyvin. Olen tehnyt pelastautumissuunnitelmat tarkkaan, ja viranomaiset tietävät koko ajan, missä olen menossa. Tarkoitus on, että itse ja varsinkin koirat pysyvät ehjinä. Niitä ei ole tarkoitus ajaa loppuun.

Tämä on minulle hetki pois hälinästä, pääsen rauhoittumaan.

Juha Romppanen

Vaaranpaikkoja voivat olla esimerkiksi jään päällä oleva vesi tai vaikkapa ajautuminen reellä päin puuta. Koiravaljakon edellä kulkee moottorikelkka, joka polkee jälkeä koirille. Tämä helpottaa kulkua etenkin silloin jos sataa paljon lunta.

Lisäksi lähistöllä on huoltoauto, jossa täytyy kuljettaa koirien kolmen viikon ruuat. Reen kyytiin ne eivät nimittäin mahdu. Lisäksi auton kyydissä on kaksi varakoiraa, ja matkaa taitetaan kerralla kahdeksan koiran voimin.

Ajoa tulee sata kilometriä päivässä

Itärajaa ei Romppasen mukaan ole koiravaljakolla taitettu samassa mittakaavassa kuin nyt. Päivä lähtee käyntiin koirien juottamisella, jotta niiden nestetasapaino pysyy kunnossa. Ennen ensimmäistä taukoa koiravaljakko viilettää 30–50 kilometriä. Välipalan jälkeen matka jatkuu vielä 40–50 kilometrin verran. Ajopäivän aikana maisema vaihtuu siis sadan kilometrin matkalta.

Yöt Juha Romppanen nukkuu teltassa tai autiotuvissa. Romppasen mukaan koirat selviävät hyvin hangessa, vaikka olisi pakkastakin.

– Jännä nähdä, minkälainen Suomen luonto on talven kauneudessaan. Sitä odotan kovasti.

Koiravaljakkomatkasta kiinnostuneet voivat seurata Seikkailija Juha Romppasta Facebookissa ja hänen kotisivullaan (siirryt toiseen palveluun).

.
.