Huonosti tumpattu tupakka aiheutti Riihimäen Käräjäkadun kerrostalopalon

Viskiä ja olutta nauttinut miesvieras kävi tupakalla kerrostalon ullakolla ja tumppasi tupakan huonosti tavarakasaan. Teostaan mies sai tuomioksi lähes kaksi vuotta ehdollista vankeutta.

Riihimäki
Kerrostalopaloa sammutetaan Riihimäellä
Riihimäen Käräjäkadulla sijaisevan talon katto ja ullakkokerros tuhoutuivat tulipalossa.Ilkka Heinonen

Riihimäen Käräjäkadulla sijaitseva 8-kerroksinen kerrostalo tuhoutui marraskuussa asuinkelvottomaksi huonosti tumpatun tupakan takia.

Hyvinkään käräjäoikeus tuomitsi 44-vuotiaan miehen törkeästä yleisvaaran tuottamuksesta vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeusrangaistukseen.

Lisäksi oikeus määräsi miehelle 80 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Tuomittu joutuu maksamaan asukkaiden kotivakuutusten omavastuuosuudet sekä reilun 6 000 euron edestä tuhoutunutta omaisuutta.

Mies kiisti kaikki syytteet.

Törkeästä tuhotyöstä ei näyttöä

Syyttäjä oli vaatinut 44-vuotiaalle rangaistusta törkeästä tuhotyöstä, mutta tähän ei oikeus löytänyt näyttöä.

Tekninen tutkinta löysi tulipalon jäljiltä ullakolta jäämiä tärpätistä, mutta aineen sijaintipaikkaa ei voitu todentaa.

Myös ullakolla olleen miehen vaatteista löytyi etanolia, mutta mies selitti sen olevan viskiä ja olutta, joita hän oli nauttinut aiemmin.

Tuomittu oli palopäivänä oleskellut eräässä asunnossa ja piipahtanut vintillä. Siellä hän oli sytyttänyt tupakan ja tumpannut sen nurkassa olleeseen tavarakasaan tarkistamatta oliko tupakka sammunut.

Niinpä käräjäoikeus päätyi siihen, että palo sai alkunsa miehen tupakasta.

Teko ei ollut tahallinen

Hyvinkään käräjäoikeus arvioi miehen sytyttäneen palon omaa huolimattomuuttaan, mutta ei tahallaan. Tämä myös alensi rangaistusta.

Teko oli vaarallinen, koska se tapahtui korkeassa kerrostalossa, jossa oli palohetkellä 75 ihmistä asunnoissaan. He kaikki ovat joutuneet muuttamaan pois korjaustöiden ajaksi.

Käräjäkatu 7:ssä sijaitseva talo kastui sammutustöissä kauttaaltaan. Sen kunnostus vie vuoden päivät.