Kiire perheen luokse – maahantulokieltoon joutuneet pyrkivät Yhdysvaltoihin

Ylen haastattelema irakilaisnainen yritti toistamiseen poikansa luokse Bostoniin.

Ulkomaat
Veljekset halaavat Los Angelesin Lentoasemalla.
Iranin kansalainen Ali Vayghan (vas.) halasi veljeään Hosseinia Los Angelesin kansainvälisellä lentoasemalla viime torstaina.Justin Sullivan / Lehtikuva

Puhelinlinja rätisee, kun irakilaisnainen Hala al-Saraf vastaa puhelimeen lentokentällä Irakin pääkaupungin Bagdadissa. 54-vuotias Al-Saraf on nousemassa juuri lentokoneeseen. Hänen tarkoituksenaan on lentää tapaamaan poikaansa Bostoniin.

Niin hänen oli tarkoitus tehdä myös viikko sitten, mutta matka tyssäsi alkuunsa. Al-Saraf oli ehtinyt jo nousta koneeseen, kun hänelle ilmoitettiin, ettei hän saisi matkustaa. Presidentti Donald Trump oli asettanut seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaiset väliaikaiseen maahantulokieltoon. Irak oli yksi kieltolistalla olleista maista.

Nyt tilanne on muuttunut. Seattlelainen tuomari määräsi sen toimeenpanon keskeytettäväksi perjantaina. Yhdysvallat alkoi taas päästää kieltolistalle joutuneiden maiden kansalaisia maahan. Monissa perheissä alkoi kilpajuoksu aikaa vastaan.

Maahantulokiellon tulevaisuutta ratkotaan nimittäin nyt oikeussaleissa. Vetoomustuomioistuin ei suostunut viikonloppuna palauttamaan välittömästi kieltoa Trumpin hallinnon pyynnöstä. Istuin antoi Trumpin hallinnolle ja maahantulokiellon haastaneille osavaltioille tähän maanantaihin asti aikaa antaa lisätietoja.

Kieltolistalla olevien maiden kansalaiset pyrkivät nyt kiireesti Yhdysvaltoihin.

– Katson nyt askeleen kerrallaan. Ainakin näen poikani nyt, al-Saraf toteaa.

Maahantulokieltoa puidaan oikeudessa – tulevaisuus on hämärän peitossa

Hala al-Sarafin viisumi on umpeutumassa, joten hän ei tiedä, milloin pääsee seuraavan kerran käymään poikansa luona. Hänen poikansa Musa al-Musawi, 24, on asunut Bostonissa jo yli kymmenen vuotta. Liikuntavammainen poika joutuu käyttämään pyörätuolia, joten elämä Irakissa oli vaikeaa. Nyt poika opiskelee lakia Bostonissa.

– En ole niinkään huolestunut siitä, pääsenkö nyt maahan. Olen enemmän huolissani siitä, mitä tapahtuu, kun viisumini umpeutuu 2. maaliskuuta, al-Saraf sanoo.

Al-Sarafin yhteydet Yhdysvaltoihin ovat tiiviit. Hän on opiskellut siellä itsekin aikoinaan. Nykyään hän vierailee Yhdysvalloissa tavallisesti monta kertaa vuodessa poikansa vuoksi, mutta myös työasiossa.

Irakilaista avustusjärjestöä johtava al-Saraf kertoo, miten hän osallistui vasta vuosi sitten Yhdysvalloissa konferenssiin, jossa tapasi muun muassa entisen ulkoministerin Madeleine Albrightin.

– Ja vain vuotta myöhemmin samaa ihmistä kutsutaan pahaksi, terroristiksi ja fundamentalistiksi. Minkään maan presidentin ei pitäisi toimia näin, puhumattaakaan Yhdysvaltain presidentistä, al-Saraf sanoo tuohtuneena.

Iranilainen taiteilija näki veljensä ensi kertaa vuosiin

Al-Sharafien perheen tarina ei ole poikkeuksellinen. Useat amerikkalaislehdet kertoivat maahan nyt vauhdilla pyrkivistä ihmisistä.

Uutistoimisto AP kuvaili, miten iranilaisen Fariba Tajrostamin kasvoilla oli leveä hymy ja silmissä kyyneleitä, kun hän saapui New Yorkin päälentokentälle sunnuntaina. 32-vuotias naistaiteilija halasi kentällä veljiään.

– Olen todella onnellinen. En ole nähnyt veljeäni yhdeksään vuoteen, Tajrostami kuvaili tuntojaan AP:lle.

Myös hänen matkansa peruuntui viikko sitten yllättäen.

– Itkin, sillä olin niin pettynyt. Minulla on niin paljon suunnitelmia siitä, mitä aion täällä tehdä. Luulin, että kaikki se on ohi, Tajrostami kuvaili.

Tajrostami aikoo opiskella Yhdysvalloissa taiteita. Hänen puolisonsa on asunut puoli vuotta Dallasissa, joten Tajrostamin matka jatkuu vielä Teksasin osavaltioon.

Lähteet: AP