Onnibus aloittaa yt-neuvottelut – 78 työpaikkaa vaarassa

Onnibus.com aikoo lakkauttaa reittinsä Helsinki-Vantaan lentokentältä Turkuun. Toimitusjohtajan mukaan VR:n alennukset vaikuttavat matkustajaliikenteen hintatasoon. Yt-neuvotteluista kertoi ensin Iltalehti.

OnniBus.com
Onnibusin linja-auto kaukoliikenteen terminaalissa Helsingin Kampissa.
Onnibusin linja-auto kaukoliikenteen terminaalissa Helsingin Kampissa.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Onnibus.com aloittaa keskiviikkona yhteistoimintaneuvottelut, joiden on määrä kestää kuusi viikkoa. Yt-neuvottelut koskevat 78 työntekijää.

Onnibus.comin toimitusjohtaja Lauri Helke kertoo, että yhtiö tähtää näillä toimenpiteillä kannattavuuden parantamiseen tilanteessa, jossa lippujen hintataso on olennaisesti aiempaa matalampi.

Neuvottelujen piirissä on toimitusjohtajan mukaan lähes koko henkilökunta eli noin 300 työntekijää. Helken mukaan henkilöstön vähennystarve koskee mahdollisesti 60 kuljettajaa, 14 terminaalihenkilökunnan jäsentä Helsingin Kampissa sekä neljää työntekijää hallinnosta Tampereella.

– Nämä ovat maksimivähennystarpeita. Nyt haemme henkilöstöjärjestöjen kanssa yt-neuvotteluissa yhdessä keinoja, joilla pystymme minimoimaan nämä toimenpiteet, Helke sanoo.

Osa vuoroista kannattamattomia

Helken mukaan Onnibus.com aloittaa yt-neuvottelut nyt, koska yhtiö on saanut viime vuonna isot laajennukset tehtyä. Hänen mukaansa Onnibus.com on laajentunut osittain sellaisille vuoroille, jotka eivät ole olleet kannattavia.

– Nyt katsomme kokonaisvaltaisesti, mitkä vuorot ovat kannattavia ja mitkä ovat tappiollisia. Siellä vuorotarjonnassa voidaan siis tehdä säätöjä, Helke sanoo.

– Toisaalta voimme hakea tehokkuutta siten, että koko valtakunnan työvuororakennetta katsotaan puhtaalta pöydältä. Tällaista ei ole aiemmin pystytty tekemään, hän jatkaa.

Helken mukaan käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhtiöön on syntynyt laajentumisten yhteydessä päällekkäisyyksiä, joita karsimalla samaa työtä voidaan pystyä tekemään pienemmällä määrällä työtunteja.

Ainakin yksi reitti lakkautetaan

Helken mukaan Onnibus.com on päättänyt lakkauttaa Helsinki-Vantaan lentokentältä Turkuun menevän reittinsä 27. helmikuuta.

– Lentokenttä konseptina ei toiminut meillä. Jos on hyvin kulkijoita lentokentälle, niin sieltä ei välttämättä ole yhtään tulevia, esimerkiksi laskeutuvia lentoja. Tai illalla toisin päin on pelkästään laskeutuvia lentoja, mutta ei lähteviä asiakkaita.

Helken mukaan Onnibus.comilla ei tässä vaiheessa ole suunnitelmia muiden kokonaisten reittien lakkauttamisesta.

– Me karsimme reittejä poikittaisliikenteestä marraskuun puolivälissä. Nyt katsomme jäljelle jäänyttä kokonaisuutta, onko siellä esimerkiksi tiistai- tai keskiviikkopäivissä sellaisia tappiollisia vuoroja, joita ei kannata ajaa.

Helken mukaan viikonloput ja lomakaudet ovat sesonkia. Talvella ja keskellä viikkoa työtä on puolestaan vähemmän.

Lippujen hinnat säilyvät ennallaan

Helke kertoo, että Onnibus.com ei suunnittele korotuksia matkalippujen hintoihin. Hän toteaa, että joukkoliikenteen lippujen hintojen lasku alkoi Onnibus.comin omasta toiminnasta.

– Kisaan on tullut muita toimijoita mukaan. Junaliikenteen hintatason merkittävä putoaminen vuosi sitten on vaikuttanut yleishintatasoon, joka määrää myös meidän hintamme.

Helken mukaan VR:n lippujen hinnanalennukset eivät ole aiheuttaneet matkustajakatoa Onnibus.comille. Yhtiön matkalipuistaan saama hinta vain on laskenut.

Ensimmäisenä Onnibussin yt-neuvotteluista uutisoi Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).