1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Trump vastasi kysymykseen "Putinista tappajana" – Kreml haluaa anteeksipyynnön televisiokanavalta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi haastattelussa kunnioittavansa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin 2. helmikuuta 2017 Unkarin pääministerin Viktor Orbánin tapaamisessa Budapestissä. Kuva: EPA / Sputnik

Moskovan, Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja televisiokanava Fox Newsin välejä hämmentää sanaharkka Venäjän presidentti Vladimir Putinista.

Televisiokanava Fox Newsin toimittaja Bill O'Reilly kysyi Trumpilta haastattelussa paikallista aikaa sunnuntaina Putinin epäillyistä kytköksistä toimittajien ja toisinajattelijoiden murhiin. Toimittaja totesi, että "hänhän on tappaja, Putin on tappaja".

– Meillä on paljon tappajia. Luuletko, että meidän maamme on niin viaton? Trump vastasi.

– Katso, mitä me olemme tehneet. Me olemme tehneet paljon virheitä, Trump lisäsi.

Haastattelun voi katsoa täältä (siirryt toiseen palveluun). Siinä Trump myös toteaa kunnioittavansa Putinia. Tosin hän lisäsi kunnioittavansa monia ihmisiä, "mutta se ei tarkoita että minä tulisin heidän kanssaan toimeen".

Kreml loukkaantui kysymyksestä

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov ei halunnut kommentoida Trumpin sanoja Putinista, kun toimittajat kysyivät sitä häneltä maanantaina.

Fox Newsin toimittajaa Peskov sen sijaan moitti.

– Meidän mielestämme Fox Newsin toimittajan sanoja ei voi hyväksyä ja ne ovat loukkaavia, hän sanoi uutistoimisto Interfaksin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

– Toki vastaanottaisimme mieluusti presidentille [Putinille] kohdistetun anteeksipyynnön näin arvostetulta yritykseltä [kuin Fox News], Peskov totesi.

Trumpin näkemyksiä Venäjästä seurataan tarkasti sekä Yhdysvalloissa että muualla. Hän on sanonut haluavansa parantaa suhteita Venäjään.

Hänen aloitettuaan presidenttinä Yhdysvallat on kuitenkin jo tuominnut Venäjän toimet Itä-Ukrainassa.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley totesi talouspakotteiden pysyvän voimassa siihen asti kunnes Venäjä on palauttanut Krimin niemimaan Ukrainan hallintaan.