1. yle.fi
  2. Uutiset

Huck Middeke kannustaa jakamaan juhlaruuan jämät ja omenasadon ilmaissovelluksen avulla

Joensuulainen eräopas on huolissaan suomalaisten tavasta heittää käyttökelpoista ruokaa roskiin.

Kotimaan uutiset
Joensuulainen eräopas ja ekologista elämäntapaa noudattava Huck Middeke esittelee OLIO-mobiilisovellusta, jolla voi vähentää ruokahävikkiä.
OLIO-app näyttää, että Middeken kodista 5 kilometrin säteellä löytyy 134 tavaran ja ruuan kierrättäjää.Nelli Kallinen / Yle

Suomessa heitetään ruokaa vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa eli 20–30 kiloa henkeä kohti. Määrä vastaa 100 000 auton ilmastovaikutusta (siirryt toiseen palveluun).

Joensuulaisen eräoppaan Huck Middeken mukaan ruokahävikkiä ja turhaa rahan menoa voitaisiin vähentää erilaisten mobiilisovellusten avulla.

Middeke onkin tuonut Suomeen hyväntekeväisyyteen perustuvan OLIO-sovelluksen, jossa ylimääräistä ruokaa jaetaan eteenpäin ilmaiseksi. Muita vastaavanlaisia sovelluksia ovat muun muassa ResQ ja Lunchie, joissa ruuasta maksetaan muutamia euroja.

Yksinkertaisuudessaan joutava ruoka kuvataan ja kuva ladataan sovellukseen tekstin ja sijainnin kera. Sitten vain odotetaan, että ruualle löytyy hakija.

Usein juhlista jää paljon ruokaa yli, joka kannattaa mieluummin antaa eteenpäin kuin heittää pois.

Huck Middeke

– Esimerkiksi Surakan baari jakoi brunssin ylijäämäruuan OLIOn kautta, mutta myös yksityiset ihmiset voivat jakaa ruokaa sovelluksen kautta eteenpäin.

– Usein juhlista jää paljon ruokaa yli, joka kannattaa mieluummin antaa eteenpäin kuin heittää pois, Middeke kannustaa.

Miehellä itsellään on kokemusta ruuankierrätyksestä antajan ja saajan roolissa. Muun muassa osa kotipihan omenapuun runsaasta sadosta on laitettu jakoon sovelluksen kautta.

Estää roska-astioiden tonkimisen?

Tällä hetkellä OLIOta käyttää satakunta ihmistä Joensuussa. Heidän joukostaan löytyy muun muassa Helanderin perhe.

– Vaimohan sen Facebookin kautta bongasi ja innostui heti vihreänä ihmisenä. Siitä OLIOn käyttö meillä lähti liikkeelle, kertoo Sami Helander.

Helanderin kokemuksen mukaan sovellusta tulee käytettyä aktiivisemmin kesäaikaan, jolloin tuotteita on myös enemmän tarjolla.

– Me olemme olleet yleensä ottavana osapuolena, mutta pitäisi aktivoitua antamispuolessa myös. Kyllähän sitä aina välillä jää jotain ylijäämää, Helander pohtii.

Huck Middeke puolestaan on huomannut, että ruuanjakosovellus on suosittu erityisesti opiskelijakaupungeissa. Joensuun lisäksi sillä on käyttäjiä ainakin Helsingissä, Turussa, Vaasassa, Oulussa ja Kuopiossa.

Sami ja Suvi Helander.
Sami ja Suvi Helander.Sami Helander

Middeken mukaan ruuanjakosovelluksista voisi löytyä ratkaisu myös dyykkaamiseen.

Jos kaupat antaisivat muutoin hävikiksi menevät ruokatuotteensa jakoon ihmisille, ei kauppiaan tarvitsisi enää huolehtia kaupan roskisten kaiveluista.

Middeken mukaan sovelluksen synnyinmaassa Englannissa mukaan mobiiliruokakierrätykseen ovat lähteneet jo useat kaupat ja ravintolat.

Middeke toivookin, että vastaava ilmiö tapahtuisi myös Suomessa.

– OLIOn ideana ei ole rahaliikenne vaan ylijäämän antaminen ilmaiseksi toisen ihmisen käyttöön.

– Yleensäkin tämänkaltainen jakamistalous on paljon sosiaalisempi ja helpompi vaihtoehto kuin rahalla tehtävät kaupat, Middeke tiivistää ajatuksensa.

Lue seuraavaksi