1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Toisenlaiset toverit – lätkäjätkä Skinnari ja hirsirakentaja Rönnholm tulivat bisneksistä demarien eturiviin

Uuden puoluesihteerin ja varapuheenjohtajan kansainvälisessä bisnestaustassa on paljon sulateltavaa SDP:lle.

politiikka
Skinnari ja Rönnholm
Yle Uutisgrafiikka

Puoluesihteeri Antton Rönnholmilla on näky.

– Kysymys on kyvystä kuunnella ja esittää kysymyksiä. Innostaa, ei saarnata. Puhua arvoista, mutta ei tuputtaa valmiita vastauksia. Valaa toivoa, olla rehellinen, Rönnholm puhuu.

Varapuheenjohtaja Ville Skinnarilla on tehtävä.

– Mun rooli on nähdä, miten tehdään Suomelle tuloja, miten kakkua leivotaan. Suomen menestyminen on haastavaa, jos tuloja ei ole, Ville Skinnari sanoo.

Heitä yhdistävät opinnot ulkomailla, pitkä kansainvälinen työkokemus, työhistoria yksityisellä ja julkisella sektorilla sekä ura-asenne. Molempien tausta on epätyypillinen henkilölle, joka haluaa päättää sosiaalidemokraattien suunnasta.

Aatteen he ovat perineet isiltään, jotka olivat kansanedustajia.

Henkilöinä he eivät muistuta toisiaan lainkaan – Rönnholm on pulppuava brysseliläinen ja Skinnari jäyhä lahtelainen.

Heistä pidetään: useat puoluetoverit kuvasivat Lahden puoluekokouksessa molempia miehiä sanalla ”ihana”. Ihana?

Miten heidät hyvin tuntevat ihmiset tietävät Rönnholmista ja Skinnarista, ja kuinka nämä itsensä näkevät?

Antton Rönnholm, etsijä ja lobbari

– Minä olen naantalilainen, mainosti Rönnholm, kun epäilin silloista ministerin avustajaa turkulaiseksi.

Viime talvena Brysselissä, suomalaisen bisneseliitin kokkareilla, kuumassa salissa pyöri väkeä EU-komissaarista Jorma Ollilaan. Ja Antton Rönnholm.

Ja eräänä aamuyönä bileissä brysseliläiselle klubilla en tunnistanut juuri ketään. Paitsi Rönnholmin.

Ei se ole mikään ihme. Rönnholm kuvaa itseään nomadiksi.

Antton Rönnholm.
SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.Pekka Tynell / Yle

– Minut voi pudottaa johonkin ympäristöön. Pää pyörii hetken, ja otan suunnan.

Puoluetoveri kuvaa häntä renessanssi-ihmiseksi, joka harrastaa oopperaa, teatteria ja hirsirakentamista.

Moni näkee Rönnholmissa häivähdyksen kokoomuksen Alexander Stubbia. Kasvoissa, tyylissä ja tavassa kertoa ja lahjakkuudessa on jotain samaa, ja molemmat ovat Bryggen EU-korkeakoulun käyneitä.

Siinä missä Stubb kertoo triathlon-suorituksistaan ja vilahtaa toimittajien edestä vaihtamaan juoksutrikoot pukuun, Rönnholm ei pullistele. Puoluesihteerikisassa Rönnholm kuvasi, mitä sosialidemokraattinen liike oli hänelle lapsena ja nuorena:

”Se oli nuorisoliikkeen alaston sekasauna, joka hiukan jännitti, mutta jonne oli tervetullut ilman urheilijan fysiikkaa.”

Rönnholmin isä Mikko oli sosiaalidemokraattien kansanedustaja. Rönnholmin on julkaissut facebook-sivullaan kuvan, jossa hän seisoo pikkupoikana Naantalin kaupungintalon portailla ja pitää Kalevi Sorsaa kädestä.

”Liike on mehua ruusumukista, kun pöydän alle kaikuvat isän ja muiden aikuisten puheet yhdistyksen kokouksessa”, Rönnholm sanoi puheessaan.

Ura on poukkoillut eri suuntiin. Hän on avustanut puhemies Paavo Lipposta, valtiovarainministeri Eero Heinäluomaa, europarlamentaarikkoa ja kahta viestintäministeriä.

Antti Rinne ja Antton Rönnholm tiedotustilaisuudessa SDP:n puoluekokouksessa Lahdessa.
SDP:n jatkava puheenjohtaja Antti Rinne ja uusi puoluesihteeri Antton Rönnholm tiedotustilaisuudessa SDP:n puoluekokouksessa Lahdessa lauantaina. Jussi Nukari / Lehtikuva

Toisaalta hän on on lobannut belgialaisessa firmassa kaasuputken rakentamista ja suomalaisella Milttonilla Brysselissä esimerkiksi varsinaissuomalaisten yritysten ja kiinalaisyritys Kaidin liiketoimintoja. Vaikuttajaviestijän taustasta on jo kohistu, mutta ei pelkästään positiivisessa sävyssä.

Hän on ollut myös EK:n palveluksessa.

”Ehkä ei ihan luonteva ratkaisu muitten mielestä. Mutta itse hän piti sitä luontevana. Hän ei halua olla karsinoissa vaan niiden yläpuolella.”

”Antton on meidän kadun kirkkain lamppu. Hän on erittäin älykäs. Hän on käynyt läpi sellaisia nuoren Wetherin kärsimyksiä, mitä kaikkea voisikaan tehdä.”

”Hän on hyvin älykäs, lukenut paljon ja sivistynyt ajattelija. Hän hakee ratkaisuja ja miettii, mikä on hyvä polku eteenpäin. Ajattelee, kirjoittaa ja puhuu selkeästi. Kun niin tekee, sanoma voi mennä perille.”

”Antton on perfektionisti. Ongelmia voi tulla, jos ei opi hyväksymään epätäydellisempää. Häneen sisältyy valtava lupaus. Mutta mylly on jauhanut vähemmänkin herkkiä ihmisiä.”

CV kertoo, että 36-vuotiaan Rönnholmin ura on nousussa, eikä tämäntyyppisissä töissä ole tilaa haihattelijoille.

– Olen kärsimätön etsijä. Minulla on näkemys, ihmiset pitää saada vakuuttumaan miksi jokin tehdään. Yksityiskohdat eivät ole alaani, Rönnholm kertoo.

Rönnholm haluaa uudistaa tapaa, jolla sosiaalidemokraattinen puolue viestii ja toimii. Hän tulee työskentelemään yhdessä puheenjohtaja Antti Rinteen kanssa. Lahden puoluekokouksen lavalla he näyttävät epäsuhtaiselta parilta.

Ville Skinnari, katu-uskottavampi kansanedustaja

Oikeistodemari. Bisnespuolelta. Kansanedustajan poika, mutta ei puolueen kasvatti.

Näin kuvataan Ville Skinnaria, joka valittiin eduskuntaan viime vaaleissa.

– Olen keskittynyt kansainvälisiin asioihin, kauppaoikeuteen ja liikejuridiikkaan. Opiskelin ja tein töitä Hollannissa, Iso-Britanniassa ja Japanissa, Skinnari sanoo.

Kuvasta tulee näillä määritelmille liian yksipuolinen. Skinnari jatkaa:

Ville Skinnari
Ville SkinnariJukka-Pekka Flander / SDP

– Olin Kuusamossa aluekehitysjohtajana. Tulin erinomaisesti toimeen myös keskustalaisten kanssa. Kuusamo opetti mut ymmärtämään Suomea, pohjoista ja pohjoisen mahdollisuuksia, Skinnari kuvaa.

Eikä tässä vielä kaikki:

– Mä olen eduskuntaryhmän ensimmäinen 1970-luvulla syntynyt mies. Tämä ikäluokka on jäänyt väliin. Meille tarvittaisiin enemmän nelikymppisiä isiä mukaan – mua kiinnostaa, miten me pärjätään, jaksetaan ja työllistytään.

Nyt hän on puolueen varapuheenjohtaja, Sanna Marinin ja Marit Feldt-Rannan jälkeen kolmantena.

Skinnari on eduskunnan pitkäaikaisimman työntekijän, kansanedustaja Jouko Skinnarin poika. Tätä kautta löytyy yhdistävä lenkki demarien muuhun johtoon.

– Tunnen Antin. Rinne oli isäni ministeriavustaja, Skinnari sanoo.

Taustasta on ollut etua. Kun isä luopui politiikasta, sama kampanjatiimi nosti pojan eduskuntaan.

Puoluetoveri kuvaa kansanedustajaa termillä, jonka vasemmistolaiset ja oikeistolaiset ymmärtävät eri tavallaan.

”Skinnarit on meidän Hard working families”

Skinnari sanoo, että kansanedustajuus oli valinta. Uraa olisi ollut tehtävänä muuallakin. Työnantaja, lakiasiaintoimisto Lexia onnitteli juristiaan lehti-ilmoituksella, kun parlamentin painava ovi aukesi viime vaalien jälkeen, ensi yrittämällä.

Ansioluettelossa on työtehtäviä sieltä täältä Suomesta ja Euroopasta: lakiasianjohtaja, markkina-analyytikko, neuvonantaja.

Mutta myös free lance –toimittaja ja jääkiekkoilija. Skinnari kertoo pelanneensa kiekkoa ikäkausimaajoukkueissa, joissa luistelivat myös Saku Koivu ja Juha Lind. Sitten tuli liigakiekkoa ja divaria Lahdessa, jonka jälkeen hän pelasi Hollannissa ja Iso-Britanniassa.

Ville Skinnari
Ville SkinnariJukka-Pekka Flander / SDP

Skinnaria pidetään sympaattisena. Hän vaikuttaa rauhalliselta ja vähän varaukselliselta, mutta tuntuu tietävän paikkansa.

”Kyllähän sä tiedät millainen on lahtelainen lätkäjätkä. Kun on kasvanut siinä skenessä, on vähän äijämäinen ja suhtautuu asioihin reippaalla tyylillä. Se ei ole mikään lipevä kaveri eikä jeesustelija.”

Minkälaista lätkävertausta Skinnari käyttää työstään politiikassa?

– Tykkään olla kulmissa ja ottaa iskuja vastaan. Tätä tehdään kaikille, Skinnari sanoo.

Kotikaupungin Lahden kuntapolitiikassa osa tovereista on epäillyt liike-elämätaustaista paikallispoliitikkoa. Tausta on jyrkästi erilainen kuin esimerkiksi ammattiyhdistysliikkeen piiristä tulevilla julkisen sektorin työntekijöillä.

Skinnari haastaa puolueen talousnäkemykset.

– Julkinen ja yksityinen sektori pitää nähdä yhteistyökumppaneina, jotta nähdään ne mahdollisuudet.

Sosiaalidemokraatteja on moitittu puolueen sisä- ja ulkopuolella liiasta taaksepäin katsomisesta ja hallituksen arvostelusta. Siksi puolue yrittää nyt katsoa kauas. Lahden puoluekokouksessa puheenjohtaja piti ”pääministeripuheen”, siltä varalta että vaalit voitetaan. Skinnarin mielestä lisäksi pitäisi katsoa lähitulevaisuuteen.

– Nyt on tekemisen tarvetta. Pitää pystyä yhteistyöhön muiden puolueiden kanssa ja käydä dialogia hallitus- ja oppositiopuolueiden kanssa.

Skinnari haluaa pysyä ulkopuolella juonittelusta, jota toverit ovat käyneet toistensa päänmenoksi. Puolueessa on jakolinjoja eri ryhmien välillä. Skinnari ei halua ottaa niihin kantaa.

– Pitää tehdä työtä yhteisen näkemyksen löytämiseksi. Riidankylväjiä riittää aina, rakentajista on pulaa.

Puoluesihteeri Antton Rönnholm on haastatteltavana maanantaina 6.2. A-Studiossa klo 21.00.

Lue seuraavaksi