1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Työ- ja turvakengät

Turvakengistä on tullut arkipukeutumista – "Osa sanoo, että ne passaa jopa tanssilattialle"

Ihmiset käyttävät turvakenkiä silloin, kun työturvallisuus sitä vaatii, mutta turvajalkineet voivat tulla vastaan missä tahansa.

Monessa työssä turvakengät ovat pakolliset, mutta moni suojaa jalkojaan myös vapaa-ajalla. Kuva: Julia Sieppi / Yle

SOTKAMO Voisi kuvitella, että kun laskee tuhannen kilon painoisen lavan varpaiden päälle, niistä ei jää jäljelle paljoa. Kajaanilainen Pekka Valtanen on joskus vahingossa tehnyt näin eräällä entisellä työmaallaan, mutta hänen varpaansa ovat edelleen kunnossa – kiitos turvakenkien.

Nykyään Valtanen työskentelee monimetalliyhtiö Terrafamella, ja työssä turvakengät sekä muut turvavälineet ovat hänelle pakollisia.

– Olen käyttänyt turvakenkiä varmaan 26 vuotta. Ensin opiskellessa, sitten työelämässä. Ne ovat nykyään niin hyviä, työkenkinä parhaimmasta päästä.

Valtanen käyttää turvakenkiä myös vapaa-ajalla – hän nimittäin toimii satamakapteenina Oulujärven Wanhat Laivat -yhdistyksessä.

– Kun ollaan isojen laivojen kanssa tekemisissä, niin kyllä turvakengistä on apua. Vahingossa ja väsyneenä voi sattua kaikenlaisia vahinkoja, ja silloin turvakengät ovat todella tarpeelliset.

Naisten jalkatyyppi on hiemen erilainen, joka huomioidaan käyttömukavuudessa.

Juha Järvinen

Ihan kaikissa paikoissa Valtanen ei turvakenkiä käytä, mutta hän tietää ihmisiä, joilla on aina turvakengät jalassa. Asian on pistänyt merkille myös Jalaksen turvajalkineiden tuotepäällikkö Juho Järvinen, joka hymyilee kiinnittäessään huomiota ihmisten jalkineisiin yleisillä paikoilla.

– Kyllä sitä turvakenkää tulee vastaan tosi paljon: kaupungilla ja kirkoissa. Perus musta turvajalkine soveltuu vaikka tumman puvun kanssa. Osa sanoo, että se passaa jopa tanssilattialle, niin silloin ei varpaat kärsi.

Turvakengät lukeutuvat henkilökohtaisiin suojaimiin, joiden suojaominaisuuksia määrittelevät standardit. Kenkien ominaisuuksia voivat olla muun muassa kemikaalien kestäminen ja sähkön johtaminen.

Jalka kasvaa, turvakengät kehityvät

Turvajalkineet ovatkin lähtöisin ajatuksesta, että niillä suojataan nimenomaan varpaat. Viime vuosina turvakenkien kehitys on kiihtynyt. Esimerkiksi materiaalit sekä lestit ovat kehittyneet, sillä ihmisen jalan keskikoko on kasvanut: kengän keskikoko 1990-luvun alussa oli noin 41,5 ja nyt se on lähellä kokoa 43. Sievin Jalkine Oy:n toimitusjohtaja Juha Jokinen summaa turvakenkien trendien muutoksia.

– Mallistot ovat kehittyneet niin, että raja perinteiseen turvajalkineeseen on hämärtynyt jo niin pitkälle, ettei aina voi päältäpäin erottaa onko kyseessä turvajalkine vai ei.

Myös naisille on monenlaisia turvakenkiä. Nämä kengät kuuluvat siivoojalle. Kuva: Yle

Aiemmin turvakenkien käyttäjäkunta oli hyvin miespainotteista ja jalkineita käytettiin rakennustyömailla. Nyt myös naiset kaipaavat jaloilleen turvaa.

– Nykyjään se turvajalkineiden käyttö on levinnyt logistiikka-alalle, teollisuuteen, kauppaan ja varastoihin. Kaupan alalla naiset tarvitsevat turvajalkineita. Naisten jalkatyyppi on hieman erilainen, joka huomioidaan käyttömukavuudessa, Juho Järvinen kertoo.

Muoti vaikuttaa myös turvakengän ulkonäköön, ja siihen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Tuotteen elinkaari on aikaisempaa lyhyempi, koska muoti-ilmiöt vaikuttavat sen ulkonäköön.

On niitäkin joilla on aina turvakengät jalassa.

Pekka Valtanen

Kenkien kehittymisen myötä niitä myös käytetään enemmän. Toimitusjohtaja Jokinen toteaa, että kotona estetty tapaturma on työnantajankin kannalta hyvä asia.

– Vapaalla kotona tai muualla voi olla samanlaisia riskejä kuin työpaikoillakin. Työnantajan näkökulmassa voi ajatella, että sattuipa mahdollinen vahinko töissä tai vapaalla, niin sairaslomaa se tietää kumminkin. Siksi turvajalkineiden käyttö olisi suotavaa myös vapaalla vaikka ne olisivatkin työnantajan hankkimat.

Kärjen pitää kestää keskiraskas henkilöauto

Turvajalkineiden varvassuojamateriaalit ovat perinteisesti olleet terästä, nykyisin vaihtoehtoina ovat myös alumiini ja komposiitti. Päällysmateriaalina nahka pitää edelleen pintansa, mutta myös keinoaineet, tekstiilit ja mikrokuidut ovat mahdollisia vaihtoehtoja. Pohjamateriaaleina käytetään muun muassa kumia ja mikrohuokoista polyuretaania.

Terrafamella työskentelevä Pekka Valtanen vetää turvakengät jalkaansa mielellään myös vapaalla. Kuva: Julia Sieppi / Yle

Turvakenkien turvallisuudesta puhuttaessa standardivaatimus on, että kengän kärjen tulee kestää tasaista puristusta 15 000 newtonia.

– Käytännössä tämä vastaa keskiraskaan henkilöauton painoa eli 1 500 kiloa. Yhtenä esimerkkinä standardissa määritellystä turvajalkineen ominaisuudesta mainittakoon nilkan suoja. Se on hyödyllinen ominaisuus vaikka henkilölle, joka käsittelee metallisia pyörillä varustettuja rullakoita. Niiden käsittelyssä nilkkatapaturmat ovat yleisiä, sanoo Sievin Jalkineen toimitusjohtaja Juha Jokinen.

Vahingossa ja väsyneenä voi sattua kaikenlaisia vahinkoja.

Pekka Valtanen

Nuoremman sukupolven tuleminen työelämään näkyy myös jalkineissa ja vaatteissa.

– Heillä on sellainen näkemys, että esimerkiksi työvaatteet eivät ole pelkästään sinisiä työhaalareita. Halutaan katumuotiin soveltuvia työkenkiä, sanoo Jalaksen turvajalkineiden tuotepäällikkö Juho Järvinen.

– Mutta musta perus turvajalkine ei tule poistumaan ikinä.