Työura takana, eläke ja painajaiset edessä: "Tarpeettomuuden tunne voi aiheuttaa pahoja unia"

Valmistautuminen eläkkeelle jäämiseen ja työhön liittyvien ristiriitojen ratkaiseminen voivat vähentää työpainajaisten näkemistä, kun työura on ohi.

eläkkeelle siirtyminen
Mies kävelee puistossa.
Tarpeettomuuden tunne voi aiheuttaa työhön liittyviä painajaisia eläkkeellä.Julia Sieppi / Yle

Eläke on alkanut ja työelämä on jäänyt taakse. Työunet ja painajaiset eivät. Ne tulevat öisin: muuttuneet tietojärjestelmät, joiden käyttöön ei saa apua, kadonneet työvälineet, ilkeät asiakkaat ja hankala pomo. Eläkeläinen herää hikisenä ja ahdistuneena.

Eläkevalmentaja Ilari Rantala sanoo, että eläkkeelle jääminen on niin suuri elämänmuutos ja jopa kriisi ihmisen elämässä, että jos joitakin muita asioita on käsittelemättä, ihminen voi alkaa reagoida psyykkisesti esimerkiksi juuri unissaan. Todennäköisesti työelämään liittyviä asioita on jäänyt käsittelemättä.

– Jos ihmisellä on ollut työelämässä kaikki hyvin, niin minkä ihmeen takia hän näkisi siitä painajaisia jälkeenpäin, Rantala kysyy.

Jos ihmisellä on ollut työelämässä kaikki hyvin, niin minkä ihmeen takia hän näkisi siitä painajaisia jälkeenpäin.

Pentti Väyrynen

Painajaisten näkeminen on Rantalan mielestä huono asia, sillä ne kertovat työelämän kipupisteistä, joista tulisi päästä eroon kertomalla ja keskustelemalla niistä.

Kipupisteet pitävät yleisimmin sisällään tulevaisuuden pelkoa. Antoisa ja haastava työelämä on ohi, mutta eläkeläisellä ei olekaan selkeitä suunnitelmia elämälleen.

Eläkkeelle jäämiseen liittyy neljä asiaa: talous, sosiaaliset suhteet, ajankäyttö ja oma rooli elämässä.

– Työ antaa meille taloudellisen turvan lisäksi suurimman osan ihmissuhteistamme ja täyttää aikamme. Eläkkeellä joudumme vastaamaan itse tuosta kaikesta ja se voi olla pelottavaa, Rantala miettii.

Eläkeläinen, entinen joku vai uusi rooli?

Osalla ihmisistä elämänsisältö nojaa työhön niin pitkälti, että eläkeiän lähestyessä iskee suoranainen paniikki. Jos työ on elämäntyö, niin siitä irrottautuminen on hankalaa.

– Erityisesti asiantuntijatehtävissä toimiville eläkkeelle jääminen on vaikeaa. Eläkkeelle jäänti voi olla niin vaikeaa, ettei siitä pysty puhumaan, Rantala toteaa.

Eläkeläinen voi olla mitä hyvänsä sohvaperunan tai kaikkialla viilettävän Aira Samulinin välillä.

Ilari Rantala

Rantalan mielestä työpainajaisia voisi estää häivyttämällä työelämän ja eläkkeen välistä rajaviivaa ajoissa, ainakin omassa mielessään. Elinkaari-ajattelussa ihmisen ajankäyttö jakautuu työn, opiskelun ja vapaa-ajan kesken.

– Eläkkeelle jäädessä ajankäyttö muuttuu eli työn osuus loppuu tai sen tilalle tulee muuta, mutta muutenhan ihminen säilyy yhteiskunnan täysvaltaisena jäsenenä, eläkevalmentaja Ilari Rantala muistuttaa.

riippumatto
Lisääntynyt vapaa-aika voi ahdistaa eläkkeelle siirtyvää, jos työ on ollut hyvin tärkeä osa elämää.YLE Etelä-Karjala

Kun työ putoaa pois, ihmisellä on kolme vaihtoehtoa. Hän voi ruveta eläkeläiseksi, entiseksi joksikin tai kehitellä itselleen uuden roolin.

– Eläkeläinen voi olla mitä hyvänsä sohvaperunan tai kaikkialla viilettävän Aira Samulinin välillä. Mieleeni on jäänyt 90-vuotias pankinjohtaja, joka ei ole ollut varmaan 30 vuoteen pankissa muuna kuin asiakkaana, mutta hän haluaa tulla muistetuksi pankinjohtajana. Minusta tuli eläkevalmentaja, Rantala naurahtaa.

Epäasiallinen kohtelu jää vaivaamaan

Vajaa kaksi vuotta sitten eläkkeelle jäänyt kajaanilainen työsuojeluvaltuutettu Pentti Väyrynen uskoo, että eläkeläisen työpainajaisten taustalla voi olla epäasiallinen kohtelu. Eläkkeellä ei voi enää käydä hankalia asioita läpi kasvokkain ja prosessi jää kesken.

– Epäasiallinen kohtelu jättää pahimmillaan pysyvät jäljet. Jotkut asiat voivat jäädä mieleen hyvin pitkäksi aikaa ja jopa koteloitua sinne, Väyrynen sanoo.

Tarpeettomuuden tunne voi aiheuttaa pahoja unia.

Pentti Väyrynen

Luopumisen tuska voi näkyä unissa, jos työstä on joutunut lähtemään vastentahtoisesti ennen eläkeikää. Työntekijä voi kokea joutuvansa painostetuksi eläkkeelle.

– Tarpeettomuuden tunne voi aiheuttaa pahoja unia, Väyrynen sanoo.

Eläköitymiseen valmentaudutaan joissakin yrityksissä erilaisten senioriohjelmien kautta. Myös mentorointia järjestetään joissakin työyhteisöissä Esimerkiksi Väyrysellä oli ennen omaa eläkkeelle jäämistään vierellään jo uusi työsuojeluvaltuutettu, jonka kanssa hän päätteli työelämänsä ja auttoi tämän töiden alkuun.

Eläkeläinen kävelyllä
Eläkkeelle jäätyään ihminen voi kehittää itselleen vaikka uuden roolin.Yannis Kolesidis / EPA

Väyrynen kannustaa eläkkeelle jääviä nostamaan harrastusten, lähipiirinsä ja perheensä merkitystä, kun eläke koittaa.

– Ajatus siitä, että olen tarpeellinen jossakin muualla kuin työssä, voi auttaa, Väyrynen sanoo.

Hän muistaa nähneensä työhön liittyen yhden ainoan unen: hän oli menossa neuvotteluun, jossa aiheena oli epäasiallinen kohtelu.

– Unessa työnantajan edustaja keskeytti minut kesken pitkän puheenvuoroni ja sanoi "mitä väliä". Heräsin siihen ja ajattelin, että no eihän sillä ole mitään väliä, sillä minähän olen eläkkeellä, Väyrynen naurahtaa.