Findan osakkaille satelee ostotarjouksia – mikä on kohuosakkeen oikea hinta?

DNA:n suuromistajan Findan osakkaille on lähetetty ostotarjouksia Findan osakkeista – osakkeiden arvosta esitetään huikean erilaisia käsityksiä.

Ostotarjous
Satasen euroja.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Pörssiyhtiö DNA:n suuromistajan Findan osakkeiden arvosta liikkuu ratkaisevan yhtiökokouksen alla varsin erilaisia käsityksiä.

Osakkaille on tullut maanantaina postissa tarjous myydä yhtiön osakkeet OTC-yhtiölle 30 euron kappalehintaan. Puhelinosakkeiden peruna pienomistajilla on usein 100 osaketta, joten tarjoushinta on yhteensä 3 000 euroa.

OTC perustelee tarjoushintaa sillä, että Findan yhtiökokous on valtuuttanut Findan hallituksen ostamaan osakkeita enintään 25 euron arvosta. Yhtiö kehottaa osakkaita kiirehtimään, sillä tarjous koskee sen mukaan vain 5 000 osakkeen erää.

Mikä on osakkeen arvo?

Vanhojen puhelinosakkeiden peruna Findaa omistavat pienosakkaat joutuvat nyt harkitsemaan tarkkaan, miten arvottavat Findan osakkeen arvon. Findan nurkanvaltausta vuosia tehneen ja tällä hetkellä jo suurimman omistajan Rival-rahastojen puuhamiehet nimittäin näkevät yhtiön arvon huomattavasti korkeampana kuin OTC:n tarjous antaa ymmärtää.

Sadan Findan osakkeen oikea hinta on Rivalin omistajien eli Aurejärven veljesten mukaan 4 500 euroa. Sijoittajaveljekset kertoivat omia näkemyksiään satakuntalaisille pienomistajille järjestämässään tilaisuudessa Porissa maanantaina.

Sami ja Tommi Aurejärvi katsovat, että Finda voisi jakaa vuodessa jopa kahdeksan euron osingot yhtä osaketta kohti.

Valtakirjoja kerätään

Findan pienosakkaat ovat nyt nousseet arvoon arvaamattomaan, sillä Findan yhtiökokouksessa helmikuun lopulla päätetään yhtiön tulevaisuudesta.

Yhtiön nykyinen hallitus haluaa jatkaa nykyisellä linjalla ja maltillisella osingonjaolla. Uudet omistajat eli Rival-rahastot ja myös OTC-sijoitus kannattavat huomattavaa osinkojen kasvattamista.

Molempien toimintalinjojen kannattajat ovat keränneet pienomistajilta valtakirjoja yhtiökokousta varten. Noin kolmasosa yhtiön osakkeista on pienosakkaiden hallussa. Findalla on runsaasti pienosakkeita erityisesti läntisessä Suomessa.