1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hiihdon MM 2017

MM-kisaorganisaatio puolustautuu kohun keskellä – englantilaisen veden vaihtaminen kotimaiseen oli mahdotonta

Kisajärjestäjät harmittelevat ulkomaisesta kisavedestä syntynyttä mielipahaa. Vaihtoehdot olivat kuitenkin vähissä.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Virallista MM-kisavettä koskevan kohun suuruus on yllättänyt Lahden MM-kisaorganisaation. Viime viikolla kävi ilmi, että MM-kisoissa medialle, kilpailijoille ja yhteistyökumppaneille jaettavat ilmaiset vesitetrat täytetään Englannissa ja pakkauksetkin tulevat ulkomailta.

Vesihankinta on tehty yhteistyössä pakkausvalmistaja Tetra Pakin kanssa, ja tetrojen kartongin on toimittanut pääsponsori Stora Enso.

Kisojen pääsihteeri Janne Leskisen mukaan on ymmärrettävää, että valintaa on kritisoitu.

– Vesi on tietysti meille suomalaisille ja paikallisesti tärkeä asia, ja siinä mielessä on tietysti ihan hyvä, että se on noussut esille, Leskinen sovittelee.

Yleisölle myydään kotimaista vettä

Leskisen mukaan vesitetroista neuvoteltiin Tetra Pakin kanssa syksyllä. Kisaorganisaatiolla on kaikkiaan 50 yhteistyökumppania, joten sopimusten hiomiseen on ollut vain vähän aikaa.

Kisaorganisaatio pyrki alun perin sopimaan Tetra Pakin kanssa, että pakkauksissa olisi kotimaista vettä, mutta pakkausvalmistaja ei löytänyt sopivaa kumppania Suomesta.

Leskinen myöntää, että asiaan olisi voitu kiinnittää enemmän huomiota. Jarruja olisi kuitenkin ollut myöhäistä lyödä pohjaan enää siinä vaiheessa, kun veden alkuperä kävi ilmi.

– Emme todennäköisesti olisi ehtineet neuvotella jonkin uuden kumppanin kanssa näistä toimituksista. Eikä ole mitenkään varmaa, että jokin muu tetravalmistaja olisi lähtenyt kanssamme yhteistyöhön, pääsihteeri summaa.

Leskisen mielestä on valitettavaa, että huomio on kiinnittynyt vain vesitetroihin. Yleisölle myydään muovipulloissa Hartwallin vettä, joka on joko paikallista tai ylipäätään suomalaista.

Urheilija juo vain korkkaamattomasta astiasta

Mediassa ja lahtelaisten keskuudessa on myös ihmetelty, miksi vettä pitää ylipäätään tarjoilla pakattuna, kun sitä olisi saatavilla myös suoraan hanasta. Lahden MM-kisojen pääsihteerin mukaan kisaorganisaatio suunnitteli, että esimerkiksi mediakeskuksessa olisi asetettu tarjolle paikallista vesijohtovettä vesisäiliöissä.

Urheilijoille on kuitenkin tarjottava juotavaa suljetuista astioista oikeusturvan vuoksi, sanoo Leskinen.

– Velvollisuutemme kisajärjestäjänä on toimittaa urheilijoille sellaisia juomia, jossa on mahdollisimman vähän riskiä siitä, että joku on päässyt manipuloimaan niitä. Näin heille ei synny riskiä siitä, että siellä olisi ollut jotain aineita, jotka eivät mene tarkastuksissa ja vastaavissa prosesseissa läpi.

Esimerkiksi keskieurooppalaisille median edustajille taas tarjotaan Leskisen mukaan pakattua vettä siksi, että he eivät ole tottuneet juomaan vesijohtovettä.

Pääsihteeri Janne Leskinen toivoo, että keskustelusta sukeutuisi jotain hyvääkin, kuten uusia avauksia siitä, miten ja missä muodossa kotimaista vettä voitaisiin jatkossa markkinoida ja myydä.