1. yle.fi
  2. Uutiset

Myrkyllinen liete levisi kolmeen kylään – Unkarin pahimman ympäristökatastrofin tuomiot kumottiin

Alumiiniyhtiön jäteallas petti ja jäte valui ympäristöön. Alemman oikeusasteen tuomion mukaan tehtaan johtajien toiminnasta ei löytynyt laittomuuksia.

ympäristöonnettomuudet
Unkarilaisia sotilaita jonossa. Sotilaat värjäytyneet myrkkyliejusta punaisiksi.
Onnettomuuden pelastustöissä olleita sotilaita pestään myrkyllisestä, punaisesta liejusta.Bea Kallos / EPA

Unkarilainen vetoomustuomioistuin on kumonnut alemman oikeusasteen antamat tuomiot vuonna 2010 tapahtuneesta myrkkypäästöstä.

Oikeus oli käsitellyt Veszpremin kaupungin lähellä tapahtunutta onnettomuutta, jossa alumiinisulaton jäteallas murtui ja päästi ympäristöön 1,9 miljoonaa kuutiometriä myrkyllistä, haisevaa lietettä.

Onnettomuudessa kuoli kymmenen ihmistä, myrkkyliete peitti alleen kolme kylää ja myrkkyä pääsi valumaan aina Tonavajokeen asti.

Kyseessä oli todennäköisesti Unkarin historian pahin ympäristöonnettomuus. Kylien puhdistaminen vei vuosia.

Aiemman päätöksen mukaan 15 syytteessä ollutta MAL-alumiiniyhtiön johtajaa vapautettiin syytteistä. Tuomioistuin totesi, etteivät he olleet syyllistyneet laiminlyönteihin tai muihinkaan rikoksiin.

Syyttäjänviraston vaatimassa uudessa oikeudenkäynnissä havaittiin puutteita alemman oikeusistuimen toiminnassa ja todistajien kuulemisessa. Alemman oikeusistuimen päätös kumottiin ja käsittely määrättiin tehtäväksi uudelleen.

Lähde: Reuters

Lue seuraavaksi