1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sammakot

Harvinainen sammakko näyttäytyi ensi kertaa vuosikymmeniin

Pikkuruinen sammakkolaji näyttäytyi viimeksi vuonna 1962. Nyt se löytyi kotiseuduiltaan Zimbabwesta.

sammakot
sammakko kädessä
Arthroleptis troglodytestheguardian

Tutkijat ovat löytäneet Zimbabwesta sammakkolajin, jota ei ole tavattu 55 vuoteen. Sammakkolaji löydettiin vuonna 1962, mutta harvinaista lajia ei ole tavattu sen koommin. Luolissa viihtyvän lajin tieteellinen nimi on Arthroleptis troglodytes. Sen pelättiin jo kuolleen sukupuuttoon.

Zimbabwen luonnontieteellisen museon tutkijat löysivät neljä harvinaiseen lajin edustajaa. Löytö tehtiin 3. joulukuuta vuoristoisella Chimanimanin alueella.

Tutkijat olivat kuulleet eläimen ääntä, jota eivät tunnistaneet. Seurattuaan ääntä he löysivät ensin urossammakon. Myöhemmin he löysivät vielä kaksi urosta ja yhden naarassammakon.

Tutkijaryhmää johtanut Robert Hopkins kertoo, että he olivat etsineet sammakkolajia kahdeksan vuoden ajan. Hopkins ei itse ollut mukana, kun löytö tehtiin.

– En voi enää kiivetä vuorilla, sillä olen 75-vuotias, hän sanoi The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Lajin alkuperäinen löytäjä ehti kuolla muutamaa kuukautta ennen sammakon paluuta

Lajin löysi aikoinaan zimbabwelainen tutkija Don Broadley, kertoo The Zimbabwean -lehti (siirryt toiseen palveluun). Hän yritti turhaan etsiä sammakkoa uudelleen, muttei koskaan onnistunut siinä. Broadley kuoli keväällä 2016, eikä ehtinyt nähdä lajin löytymistä uudelleen.

Tutkijat yrittävät saada löytyneet sammakot tekemään uusia poikasia. Laji on hyvin pienikokoinen, se kasvaa korkeintaan puolen peukalon kokoiseksi. Väriltään se on vaaleanruskea ja mustapilkullinen.

Viranomaiset pelkäävät, että harvinaista sammakkolajia yritetään pyydystää laittomasti.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi