Pirkanmaan sote-valmistelu etenee: Tays ja Hatanpää yhteen, ympärivuorokautinen päivystys Acutaan ja Valkeakoskelle

Ympärivuorokautinen päivystys jatkuu Taysin ensiapu Acutan lisäksi myös Valkeakoskella. Yhteispäivystysyksikkö takaa sen, että Valkeakoskella jatkuu myös leikkaustoiminta.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Ambulansseja Acutan edessä.
Petri Aaltonen / Yle

Pirkanmaalla pyritään yhden erikoissairaanhoitoa tuottavan sairaalan malliin jo ensi vuoden alkuun mennessä. Uudistuvassa sairaalassa olisi viisi toimipistettä: Tampereella sijaitsevat Hatanpään sairaala ja Tays Keskussairaala, Valkeakosken sairaala sekä Vammalan sairaala Sastamalassa. Lisäksi Taysin kokonaisuuteen kuuluu Tays Pitkäniemen sairaala Nokialla.

Nykyisen Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa yhdistyisivät käytännössä Tampereen kaupungin sairaala- ja kuntoutuspalvelujen palvelut tukipalveluineen. Yhdistäminen ei koskisi kuitenkaan Oriveden terveyskeskuksen vuodeosastopalveluja, Hatanpään puistosairaalan psykogeriatrian palveluja tai Rauhaniemen sairaalan kuntoutuspalveluja.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus päätti maanantaina, että Hatanpään sairaalan ja Taysin erikoissairaanhoidon toiminnallista ja hallinnollista yhdistämistä koskeva valmistelu voidaan käynnistää. Sairaaloiden yhdistäminen vaatii vielä sekä sairaanhoitopiirin että Tampereen kaupungin valtuustojen päätökset.

Laaja päivystys myös Valkeakoskella

Pirkanmaalla jatkuu ympärivuorokautinen päivystys Taysin ensiapu Acutan lisäksi myös Valkeakoskella. Yhteispäivystysyksikkö takaa sen, että Valkeakoskella jatkuu myös leikkaustoiminta.

Sairaaloiden yhdistämistä koskeva valmistelu perustuu terveydenhuoltolain muutokseen. Uudistetun lain mukaan anestesiaa ja leikkaussaliolosuhteita vaativa operatiivinen toiminta tulee viimeistään 1.1.2018 alkaen koota sairaaloihin, joissa on perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys.

Eri toimipisteiden välillä on hahmoteltu uutta työnjakoa. Tays Keskussairaala keskittyy päivystys- ja raskaaseen kirurgiaan ja Hatanpään sairaala päiväkirurgiaan sekä vuodeosastohoitoa vaativaan kiireettömään leikkaustoimintaan. Valkeakosken sairaala puolestaan keskittyy pääasiassa päiväkirurgiaan.

Uutena sairaalloisen lihavuuden hoidon keskus

Hatanpään sairaalaan perustetaan muun muassa sairaalloisen liikalihavuuden hoidon keskus. Tähän asti esimerkiksi lihavuusleikkauksia on tehty sekä Taysissa että Hatanpäällä.

– Osaamista ei kannata ripotella useampaan paikkaan, johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen toteaa.

Vammalassa vahvistetaan muun muassa avohoitotoimintaa. Avohoitotoiminnalla tarkoitetaan lääkärien ja muiden asiantuntijoiden vastaanottoa, tähystystutkimuksia, pientoimenpiteitä, erikoisosaamista vaativia lääkehoitoja sekä anestesiaa vaativia sähköisiä sydämen rytminsiirtoja.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastotoiminta ja painopisteet jatkavat pitkälti nykyisenkaltaisina. Hatanpään sairaalan ja aluesairaaloiden osastoilla toteutetaan pääasiassa päivystyspotilaiden ja leikkauspotilaiden jatkohoitoa.