1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskan Fillon pyysi anteeksi ranskalaisilta: "Minulla ei ole mitään salattavaa"

Ranskan presidentinvaalien aiempi ennakkosuosikki François Fillon kertoi jatkavansa presidentinvaalikampanjaa.

Ranska
Penelope (vas.) ja François Fillon kampanjatilaisuudessa Pariisissa 29. tammikuuta 2017.
Penelope (vas.) ja François Fillon kampanjatilaisuudessa Pariisissa 29. tammikuuta 2017.

Aiempi Ranskan presidentinvaalien ennakkosuosikki, keskustaoikeistolainen François Fillon vakuutti lehdistötilaisuudessa maanantaina, että hänellä ei ole mitään salattavaa.

– Vaimoni palkka oli täysin oikeutettu, Fillon sanoi.

Hänen mukaansa vaimon työpanos oli olennaisessa osassa edesauttamassa hänen omaa työntekoaan.

Fillon pyysi anteeksi ranskalaisilta ja myönsi, että perheenjäsenten palkkaaminen oli virhe. Hän sanoi julkaisevansa internetissä tarkat tiedot maksetuista palkkioista. Hän myös kertoi jatkavansa presidentinvaalikampanjaa.

Jopa miljoonan euron avustajanpalkkiot perheelle

Fillonin epäillään järjestelleen noin miljoonan euron palkkiot vaimolleen ja lapsilleen. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan vaimo Penelope Fillon oli tehnyt parlamenttiavustajan työtä palkkioiden edestä vain hyvin vähän.

Syyttäjänvirasto tutkii parhaillaan, onko Fillon syyllistänyt kavallukseen tai julkisten varojen väärinkäyttöön.

Kannatus katosi Fillonilta

Fillonin suosio ennakkosuosikkina on romahtanut kahdessa viikossa sen jälkeen, kun sanomalehti Canard Enchaine paljasti, että vaimo on saanut 15 vuoden aikana 830 000 euron korvaukset avustajan työstä.

Jos Fillon vetäytyisi presidentinvaalikampanjasta, maltillisella Tasavaltalaiset-oikeistopuolueella ei olisi valmista korvaajaa. Fillonille ehdokaskisassa hävinnyt Alain Juppé toisti maanantaina, ettei hän aio lähteä uudestaan kampanjaan.

Sekä Fillon että Juppé ovat Ranskan entisiä pääministereitä.

Ranskan presidentinvaalit järjestetään huhti–toukokuussa. Oikeistopopulistien ehdokas on Marine Le Pen, keskustaliberaalien Emmanuel Macron, sosialistien Benoit Hamon ja laitavasemmiston Jean-Luc Melenchon.

Viimeisten mielipidemittausten mukaan Fillon saattaisi pudota kisasta jo presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Se raivaisi tilaa Macronin ja Le Penin väliselle mittelölle.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi