1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kittilä

Kittilässä kerätään vaaleihin jo kahta vaihtoehtolistaa

Kuntalaislista ja Oikeudenmukainen Kittilä ovat molemmat keränneet jo useita nimiä.

Perussuomalaisten Akseli Erkkilä (vas) on Kuntalaislistan taustalla. Oikeudenmukainen Kittilä -listan ehdokkaana on muun muassa kunnanvaltuuston pitkäaikainen puheenjohtaja Inkeri Yritys, joka kuuluu vasemmistoliittoon. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Kittilässä kerätään sitoutumattomien kuntavaaliehdokkaiden nimilistaa. Kuntalaislistaan kerää nimiä perussuomalaisten ryhmässä istuva Akseli Erkkilä ja mukana on jo useita nimiä, muun muassa samasta ryhmästä Jukka Niva.

Erkkilä perustelee omaa listaa epäluottamuksella eduskuntapuolueita kohtaan.

– Kaikki puolueet ovat viimeisen neljän vuoden aikana olleet mukana luomassa sote-uudistusmalleja, jotka kaikki ovat olleet kuntien itsehallintoa nakertavia ja keskittäviä. Lisäksi varsinkin Lapin osalta on huomattava yli vaalikausien harjoitettu keskittämispolitiikka kulloisestakin hallituskokoonpanosta huolimatta, hän kirjoittaa tiedotteessa.

Kuntalaislistalaiset haluavat korostaa, että sen ehdokkaille annettu ei ääni hyödytä kuntavaaleissa yhtäkään puoluetta. Listalle otetaan ehdokkaita puoluetaustasta riippumatta, kunhan pääasiallisista teemoista vallitsee yhteisymmärrys, Erkkilä kirjoittaa.

Yksi teemoista on se, että paikallisia asukkaita ei syrjitä asuntomarkkinoilla pakolaisten eduksi.

– Ja pakolaisten vastaanottamisesta koituvat kustannukset kunnalle tilastoidaan huolellisesti, jotta muissa kunnissa voitaisiin nojata Kittilän kokemuksiin vastaavissa tilanteissa, ryhmä tiedottaa.

Kuntalaiset pyysivät

Myös Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys (vas.) on lähdössä kuntavaaleihin omalta Oikeudenmukainen Kittilä -listalta. Yrityksen mukaan listalla on jo useita nimiä, myös nykyisiä varavaltuutettuja, ja lisää kiinnostusta listalle on.

Inkeri Yritys kertoo joulun jälkeen jo päättäneensä, ettei lähde enää kuntavaaleihin ehdolle. Hän sai kuitenkin yhteydenottoja kuntalaisilta, jotka vaativat häntä jatkamaan kuntapäättäjänä.

Omaa listaa Yritys perustelee erikoisella ja raskaalla valtuustokaudella.

– Kuluvalla kaudella on ollut näyttöä siitä, ettei minulle löydy kotipaikkaa vasemmistoliiton listalla. Eduskuntavaaleissakin kolarilaiset asettivat minut ehdokkaaksi, Yritys kertoo.

Vuodesta 1984 Kittilän valtuustossa istunut Yritys on näkyvästi vastustanut kunnanvaltuuston enemmistön päätöksiä, kuten kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamista, jonka jälkipuinti on yhä kunnassa kesken.

Hänen mukaansa Oikeudenmukainen Kittilä -ryhmän tavoitteena onkin palauttaa kuntaan hyvä hallinto ja lainmukainen päätöksenteko.