1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israel

Israelin parlamentti on hyväksynyt siirtokunnat palestiinalaisalueella

Maan parlamentti äänesti kiistellystä laista myöhään maanataina. Se meni läpi äänin 60–52.

Israel
rakennustyömaa
Israel on laajentanut siirtokuntia palestiinalaisalueilla viime aikoina. Kuva siirtokunnan rakennustyömailta Beetlehemin eteläpuolelta miehitetyllä palestiinalaisaluella.ABED AL HASHLAMOUN / EPA

Israelin parlamentti on hyväksynyt kiistanalaisen lain, jolla laillistetaan takautuvasti tuhannet Länsirannan siirtokunnat. Parlamentti äänesti laista myöhään maanantaina. Se hyväksyttiin äänin 60–52.

Laki laillistaa takautuvasti useita tuhansia koteja, jotka on rakennettu laittomasti yksityisten omistamille alueille palestiinalaisten puolella. Tarkoituksena on korvata alkuperäisille maanomistajille joko rahalla tai vaihtoehtoisesti maana, vaikka he eivät ole suostuneet luopumaan omaisuudestaan.

Laki hyväksyttiin kolmannessa ja viimeisessä käsittelyssä sen jälkeen, kun Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu sanoi kertoneensa asian uusimmat käänteet Yhdysvaltain hallinnolle.

Laki kohtasi ankaraa vastustusta parlamentissa. Sen varoitettiin vahingoittavan Israelia ja vedottiin myös YK:n kantaan, että laki vähentäisi mahdollisuuksia rauhaan. Kansainvälisen yhteisön enemmistö vastustaa siirtokuntia ja pitää niitä esteenä Israelin ja palestiinalaisten väliselle rauhalle.

Israelin oikeuskansleri Avichai Mandelblit on varoittanut maan hallitusta laista, että se voi olla perustuslain vastainen ja se on riski sille, että Israelia vastaan nostetaan syyte sotarikoksista.

Laki on osa Israelin hallituksen kovan linjan toimia ja politiikkaa, jota se on harjoittanut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin valinnan jälkeen.

Lähteet: AP, AFP

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi