1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Trump: Euroopassa paljon terrori-iskuja, media vaikenee

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi puheessaan, että maahan sallitaan tulevan vain niiden, jotka rakastavat Yhdysvaltoja ja estetään tulo niiltä, jotka haluavat tuhota sen.

Kuva: US POOL

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui yhdysvaltalaisille sotilaille maanantaina MacDillin tukikohdassa Floridassa.

Trump ilmoitti, että Yhdysvaltoihin sallitaan tulevan vain niiden, jotka rakastavat Yhdysvaltoja ja estetään tulo niiltä, jotka haluavat tuhota sen.

Presidentti Trump sanoi maansa tukevan niitä, jotka ovat vapauden puolella. Trumpin mukaan Yhdysvallat tukee voimakkaasti sotilasliitto Natoa ja liittolaisiaan nyt ja aina, jokaisena päivänä ja tuntina.

Samalla Trump viittasi siihen, että liittolaisten on maksettava kohtuullinen korvaus, reilu osuus sotilasliitto Naton kuluista. Trump painotti, ettei moni Nato-maa ole niin tehnyt.

Trump totesi puheessaan Yhdysvaltojen voittavan liittolaisineen radikaalin islamilaisen terrorismin.

– Vapaus, turvallisuus ja laillisuus voittavat. Islamisteille ei anneta jalansijaa Yhdysvalloissa, Trump julisti, mutta ei kertonut tarkempia suunnitelmiaan heidän torjumiseksi tai strategiaansa äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa. 

Trumpin mukaan terrori-iskuja tapahtuu kaikkialla Euroopassa. Iskuja tapahtuu Trumpin mielestä niin usein, ettei epärehellinen media halua uutisoida niistä.

– Joka puolella Eurooppa sitä tapahtuu. Se on jo niin laajaa, ettei sitä enää edes uutisoida, Trump väitti. Trump ei kuitenkaan kertonut tarkemmin, missä iskuja olisi tapahtunut.

– Monessa tapauksessa epärehellinen lehdistö ei halua kertoa niistä. Heillä on syynsä, ymmärrättehän, Trump jatkoi.

Presidentti Trump puhui maanantaina Floridassa maan asevoimille ensimmäistä kertaa presidenttinä.

Trump painotti valintaa maahantulijoiden sallimisessa

Trump kertoi Yhdysvaltojen estävän niiden ihmisten maahantulon, jotka haluavat tuhota Yhdysvallat.

– Tarvitsemme vahvat ohjelmat. Maatamme ja meitä rakastavat ihmiset ovat sallittuja. Ne, jotka haluavat tuhota meidät ja maamme, pidetään poissa, Trump sanoi.

Washingtonin osavaltion liittovaltion tuomari jäädytti maahantulokiellon toimeenpanon väliaikaisesti koko maassa viime lauantain vastaisena yönä.

Yhdysvaltain oikeusministeriö valitti vetoomustuomioistuimeen ja vaati maahantulokiellon palauttamista. Vetoomustuomioistuin ei kuitenkaan sallinut tätä. Maahantulokielto ei ole siis toistaiseksi voimassa.