Amnesty: Jopa 13 000 ihmistä on hirtetty syyrialaisessa vankilassa

Ihmisoikeusjärjestö painottaa, että viime vuosien joukkoteloitukset ovat sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Amnesty International
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että viidessä vuodessa jopa 13 000 ihmistä on hirtetty Saydnayan vankilassa Syyriassa. Suurin osa hirtetyistä oli hallituksen vastustajiksi epäiltyjä siviilejä.

Saydnayan vankilassa on viiden vuoden aikana hirtetty viikoittain kymmeniä ihmisiä kerralla, jopa 50 ihmistä kerralla.

Järjestön mukaan laittomat teloitukset tehtiin yleensä salaa yöllä ja ruumiit peitettiin joukkohautoihin. Vankien kohtalosta ei kerrottu omaisille. Lisäksi monet vangit ovat menehtyneet kidutukseen sekä ruoan, veden ja lääkkeiden puutteeseen.

Syyrian hallitus on hyväksynyt hirttämiset ja niiden tarkoitus on ollut kitkeä poliittista vastarintaa. Amnestyn mukaan joukkoteloitukset jatkuvat todennäköisesti yhä.

Amnesty painottaa, että teot ovat luokiteltavissa sotarikoksiksi ja rikoksiksi ihmisyyttä vastaan. Järjestö vaatiikin, että Syyrian viranomaiset lopettavat välittömästi kaikki laittomat teloitukset, ihmisten kidutukset ja vankien epäinhimillisen kohtelun.

– YK:n on välittömästi aloitettava tutkimukset Saydnayassa tapahtuneista rikoksista ja vaadittava riippumattomien tarkkailijoiden pääsyä kaikkiin pidätyskeskuksiin, sanoo Lynn Maalouf, Amnesty Internationalin Beirutin aluetoimiston apulaistutkimuspäällikkö.

Järjestö sanoo, ettei yksikään Saydnayassa hirtettäviksi tuomituista vangeista ei ole saanut asianmukaista oikeudenkäyntiä. Heille on järjestetty vain pintapuolinen, muutaman minuutin kestävä kuuleminen ennen hirttämistä.

Tuomiot on määrätty kiduttamalla satujen tunnustusten perusteella, järjestö sanoo. Monet vangeista ovat kertoneet joutuneensa raiskatuiksi tai joutuneensa itse raiskaamaan muita.

Tiedot perustuvat järjestön tekemään tutkimukseen 2015 joulukuun ja 2016 joulukuun välisenä aikana. Tutkimukseen haastateltiin 84 silminnäkijää. He olivat Saydnayan vartijoita ja virkailijoita, vankeja, tuomareita ja lakimiehiä sekä syyrialaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita.