1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jan Vapaavuori

HS: Kokoomuksen Vapaavuori lähtee Helsingin pormestarikisaan

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori ottaa virkavapaata ja lähtee mukaan kokoomuksen kuntavaaliehdokkaaksi ja samalla kisaan pormestaruudesta.

Jan Vapaavuori Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori on mukana Helsingin pormestarikisassa, kertoo Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Vapaavuori aikoo ottaa virkavapaata ja lähtee mukaan kokoomuksen kuntavaaliehdokkaaksi.

Hän asettuu ehdolle Helsingissä ja tarjoutuu samalla kokoomuksen pormestariehdokkaaksi. Ehdokkuus on käytännössä varma, sillä paikallisosasto on jo pitkään pyytänyt Vapaavuorta mukaan. Mikäli kokoomus on vaaleissa pääkaupungin suurin puolue, Vapaavuoresta tulisi Helsingin pormestari.

Vapaavuori perustelee mukaan lähtöä sillä, että Helsinki on isojen muutosten keskellä. Hänellä on kokemusta, sillä hän on ollut niin pitkään mukana kaupungin politiikassa.

– Järki sanoi, että ei kannata lähteä. Mutta sydän sanoi toista. Mitä enemmän tätä pohdin, sitä enemmän sydän vei mukanaan, hän sanoo lehden haastattelussa.

Vapaavuori on ollut noin puolitoista vuotta Euroopan investointipankin varapääjohtajana Luxemburgissa. Pesti on nelivuotinen.

Mikäli Vapaavuori tulee valituksi Helsingin pormestariksi, hän jättää virkansa EIP:ssa. Vapaavuoren tilalle varapääjohtajaksi voitaisiin mahdollisesti nimittää joku toinen suomalainen.

Aiemmin pormestarin paikkaa ovat ilmoittaneet tavoittelevansa SDP:n Tuula Haatainen, keskustan Laura Kolbe, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, vihreiden Anni Sinnemäki ja perussuomalaisten Mika Raatikainen.