Maalämpöpumppu raivaa tieltään vanhoja öljykattiloita

Suomessa vuosittain noin 5500 pientaloa vaihtaa öljy- tai sähkölämmityksensä maalämpöön. Lapissakin on innostuttu.

maalämpö
Lämmitysjärjestelmää säädetään.
Yle

Öljyn korkea hinta on lisännyt kiinnostusta maalämpöön myös vanhoissa kiinteistöissä. Kemijärvellä Luusuan kyläalueella on lyhyellä ajalla vaihtanut ja vaihtamassa maalämpöön seitsemän omakotitaloa, kaksi rivitaloa ja yksi entinen koulu.

Maalämpöpumppu raivaa tieltään vanhoja öljykattiloita, mutta pumppuja ja vesikiertojärjestelmiä asennetaan jonkin verran myös sähkölämmitteisiin rakennuksiin.

Metallimies Asko Severinkangas on yksi luusualaisista, joka ryhtyi lämmitysremonttiin; suora sähkölämmitys muuttuu maalämmöksi. Miksikö? Pienempien sähkölaskujen toivossa, hän sanoo.

Vaikeuskerrointa Severinkankaan talossa lisää hieman se, että täytyy rakentaa myös vesikiertojärjestelmä; putkisto ja vesipatterit.

Pumppuala käännähti taas nousuun

Toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen Suomen lämpöpumppuyhdistyksestä sanoo, että halvasta öljystä muutamia vuosia kärsinyt lämpöpumppujen myynti on kääntynyt taas nousuun.

Lämmityspolttoöljyn hinnan kallistuminen viime syksynä on edesauttanut tilannetta. Hintaan tuli puolet lisää.

Viime vuonna Suomessa myytiin yli 60 000 lämpöpumppua, joista maalämpöpumppuja oli hieman vajaat 9000.

5500 muutti maalämpöön

Toiminnanjohtaja Jussi Hirvosen mukaan puolet viime vuonna rakennetuista pientaloista varustettiin maalämmöllä, eli noin 3000 rakennusta. Loput 5500 maalämpöpumppua korvasivat öljy- ja sähkölämmitystä sekä myös jo jonkin verran kaukolämpöä.

Viime vuonna suomalaiset sijoittivat lämpöpumppuhin noin 350 miljoonaa euroa.

Hirvosen mukaan Suomeen asennettujen erilaisten lämpöpumppujen kokonaismäärä ylittää näinä päivinä 800.000 rajan. Lämpöpumppuala työllistää Suomessa 2000 henkilöä.